Search This Blog



Monday, December 27, 2010

..... Thank you......

Thank you Allah....
Thank you PPI......
Thank you SG......
Thank you brothers and sisters......

well, merpati was soooooooo grateful.... why???

         Last Friday until Sunday, i spent my whole week at Kem Herba for ESPADA ( Kem Seminar Pemikiran Dakwah Al-Banna).... and special for this post... please allow me to speak in Malay, please.... just this one time... ^_^

         hmmmm... Lama rasanya merpati x cakap Melayu di sini... well, this Teofl and Sat thing make me crazy... hahhahha...... Baiklah, berkaitan ESPADA.... hmmm pada awalnya, merpati rasakan kem ini akan jadi kem macam yang merpati selalu pergilah... kem..... biasa lah... ice breaking, LDK, ceramah, explore race @ sukaneka....bla...bla...bla.... tapi, it is totally like antara bumi dan langit.... sangat jauh bezanya...

        Tak dinafikan.... jauh di sudut hati merpati.... merpati cuma fikir kem ni is just for fun, tambahan pula memang dah lama x pergi kem2... tapi tanpa aku sedar... nama nya sendiri amat besar dan serius... "Pemikiran Dakwah"... how could i missed that part.... sebelum ini apalah yang aku fikir ek....
Sedarkah kita semua bahawa dakwah itu suatu kewajipan bagi kita....??
Tahukan kita bahawa pentingnya kita melibatkan diri dalam jemaah islamiah dalam misi mereka mengembalikan semula negara Islam....??
Sedarkah kita negara Islam yang betul2 bernama negara Islam Sejati semakin pupus di dunia ini.....???

Jujur kalau merpati boleh cakap, merpati memang tau itu semua.. tapi i don't take it seriously because i think there are a lot of people out there that are more good than me..... what a shame...!!

          Akhirnya, di kem ini lah aku manusia yang sering alpa dan leka ini kembali sedar dan buka mata betapa aku ini masih ketandusan ilmu agama... semakin hampir dengan pintu neraka dan sebaliknya semakin menjauh dari pintu syurga... subhanallah.....!!! :'(

          Hmm... satu perkara yang paling tak akan dilupakan seumur hidup insyallah... pada malam ke-2... kita orang semua x tidur... malam itu macam2 aktiviti yang aku x jangka semua berlaku... pertama, kita orang kena rendam dalam air sungai yang sumpah gila sejuk..... menggigil hingga ke tulang.... kemudian kita orang ada night walk..... fuhh, sebelum ni, aku hanya dengar kawan aku cerita itu ini... dan malam itu akhirnya aku dapat peluang 'keemasan' tuh... Aku dan kawan aku, syahidah naik ke berdua ikut tali yang tersedia, naik sampai ke atas bukit.. aku kat depan sebab nampak syahidah pun seram je... *bajet la aku berani sangat.... tapi aku ingat pesan akak naqibah dan bang naqib... aku zikir je banyak2 dan alhamdulillah hati aku tenang je sampai lah kat atas bukit tuh...

            Lepas kena duduk seorang2 kat temapat yang akak naqibah letak kan kita orang semua dikumpulkan mengelilingi unggun.. ingat aktiviti nyanyi lagu kem keliling unggun api ke ..... rupa nya.. mimpi je la nak dapat semua tuh.. lagi hebat yang kita orang dapat.... dalam gelap tuh ada la seorang abang ni yang ditugaskan untuk mengendalikan sesi kali ini... dekat sini lah aku betul2 kena mental torture... bkn torture apa cuma hati dan minda aku betul2 di cuci... macam2 dia soal berkaitan dakwah dan tanggungjawab kita sebagai makhluk Allah.... dan yang paling aku terkesan.. pasal dalil dan hadis.... ye, aku ngaku, aku memang x hafal pun hadis2 ini.... aku dulu fikir siapa2 yang nak jadi tahfiz sahaja yang perlu hafal benda ni.. tapi bila di soal " nama je orang Islam, tapi dalil korang semua x tau, Islam pe tuh?? kata dakwah wajib tapi dalil korang x hafal, macam mana nak tunjuk bukti dalam berdakwah nanti?? korang semua ini nak dakwah main2 ker??"..... peh, hati aku memang bengkak je dengar abang tu cakap itu ini.. tapi, bila aku fikir balik.... semuanya.. BETUL.....!!

            Macam2 lagi dia buat malam tuh, sampailah waktu kita orang semua berzikir ramai2 dan Maha Suci Allah, hujan tiba2 turun, dalam suasana yang nyaman dan segar dalam lebih kurang 2 atau 3 pagi, aku tutp mata aku dan mengadap langit... Ya Rahman Ya Rahim.... telah banyak peluang yang aku sia2 kan.. tapi sungguh kasih sayang-Mu amat tidak terkira pada makhluk-Mu..... ya, aku akan teruskan perjalanan dalam membentuk diri aku yang baru... diri aku yang jauh lebih baik dari dulu.....

            Sebenarnya, banyak lagi yang ada dalam aktiviti itu.... ramai juga kawan2 aku tanya dan jangka yang dalam kem ini mesti banyak ceramah dan indoor activities but everything were so meaningful... at least it's meaningful to me... merapati ada buat satu janji dalam kem itu, kini insyallah merpati nak tunaikan janji tuh... cepat atau lambat... merpati akan cuba.....

           Ok lah.. rasa nya dah terlalu panjang untuk post ini... mana lah merpati selalu buat post2 sepanjang ini... tapi benda ini memang sudah untuk di gambarkan dengan kata2..... Jadi, sekali lagi terima kasih buat Persatuan Pengajian Islam Uniten (PPI), Smart Group Uniten (SG), dan semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.....

             Ya Rahman Ya Rahim.... Bantulah aku dalam meneruskan pejalan hidupku ini... letakkan istiqamah dengan dengan hatiku agar aku sentiasa berada di jalan-Mu yang Engkau redhai.... sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.... Syukran ya Rabbul Amin.... :'D


***pstt.... merpati think..... merpati want to stop dancing.....why??....hmmm next post k... ^_^

Friday, December 17, 2010

....... a boy and a girl part2.....

waa.... never made a serial post before... as if there are people outside there who wants to be a loyal follower... don't dream so high merpati...!! or perhaps there is.... hmmmm *optimistic... you never know right...

ok... left alone in my room right now make me so eager to at least post something in my blog before i start my study... hahhah what a rubbish!!!

well... about the last post.... actually i just finished reading a book... see that.. 'a book'... hhahha because me and book.. totally isn't really a perfect match... hhaahha ^_^... well, the book entitle 'AMINAH Bunga Kaum Quraisy'..... yup, it is more to an Islamic kind of book. However, i can convince you guys that this one is different. Usually, we will know or read more about Rasulullah story when we talking about islamic book, but this one it tells about the history and life before that... the life journey of Abdullah and Aminah.. Rasulullah parents...

hmmm seriously a couldn't hold my tears from bursting out when i read the part when Aminah died because she missed  her husband a lot... then Rasulullah who was just about 6 years old at that time if i'm not mistaken... truly a wonderful and pure love wasn't it...??

ok... if you want to know more you have to read yourself the book.. trust me it's truly worth it... ^_^... ok before i go.. here some of the beautiful quotes in the books by the writer, Ezee Rahmani....

Sayu hatinya melepaskan pergi,
Kekasih hati suami tercinta,
Hati bergelora mengiringi,
Bersama linangan air mata........

Bagai disiat dihiris sembilu,
Mendengar tangisannya tersedu-sedu
Memanggil bondanya meratap sayu,
Pulangkan bonda ke pangkuan ku.......

Saturday, December 11, 2010

........ a boy and a girl.....!!




 ..... here a story.... about one girl and one boy...

 but....
 for the girl...., she said

 then, the sincere boy asked her ....


with high hope to be together till.....


the boy: i promise to.....


however, ALLAH have his own plan.....


the girl: where are your promises??....


its hard.... but
the girl hardly tried to accept the FATE.....


may your soul be in peace.... thank you for the your love... even just for a moment.... i live my entire life with it because loving you would be the best feeling in my life beside the love to the Almighty and beloved parents....

*** hmm... strange?? why suddenly merpati wants to share a post like this??... ok...ok... easy guys...!! i will tell you all the answers in the next post ok??.... ^_^

Wednesday, November 10, 2010

..... so ^_^ .......

hey...hey... dear blog.... hmmm i'm back...!! miss me??? yeah, i know.. i'm just a lovable person that everybody will miss me... hehhehe * naik bakul angkat sendiri la pula... what daaaa.... : D

ok...ok.. enough already...... ok here goes the story of merpati this time..... buckle up!!!!

well, see i'm smiling right now.... yes, i'm in a very happy mood right now.. thanks to all my friends, they made it to make my smile back to my face...!! This 2nd semester probably will be a turning point for me i think... i meant towards a better future, better result and maybe a better me... hahahah hey, i not that naughty ok.. just a bit mischief... sometimes... ahhahhah.... but, one thing for sure my SAT done already... really pray for the best... amin... SAT2.. here i come...!!!


ok.. now move on to a quite a major thing that i want to accentuate this time.... actually just now, when i loitering around google.., ( like i didn't have any other things to do... hai.. ain...ain.....!! :o) ... i found this website... "merpati putih songs lyric, mp3, download... bla..bla...bla...".... i clicked it and then..... wowwww i just knew that Divine Master (Malaysian local band), have a song entitle Merpati Putih... Yeah, i know, nothing special about such song that have a title merpati putih, because before this OAG (again.. Malaysian local band... *support local product.. hehheh ) already came out with a song which have the same title. Wait for a second, this one is totally different.... hmmmm i really fall in love with it since the first time heard the song.... ^_^ .... plus, the fact that the music implemented by Divine Master in this song is quite catchy and idyllic..

ok... i think that enough with this feeling..... touching2.... and loving2..... hahhahah..... if it is overloaded, it might make me feel itchy... like i said before... maybe not now.... what to do.... its hard to fine a very decent man.....!!! hahahha opss... just ignore that part... :p

go..merpati...go.... the world is waiting for you with an ocean of love... ^_^

Monday, October 18, 2010

..... funny but sweet.....

haiiiiiiii.........!!! ^.^ pretty much happy right now... because hehehh i just finished my toefl.....and in fact my final exam also already done.... you know what i meant by done right,.. done.. done..  aka die...!! hahhaha i don't know... just lean my trust to Allah... that's the last efforts...

But in any how, i feel a bit relief now because this mingle-mangle life during the first semester at uniten have ended.... which also mean that i'm one step closer to USA.. hopefully.. pray for my success ok!!!  Now, i really have to focus and get ready for my SAT and SAT Subject Test.... this test, for those who didn't know, its compulsory for those who applying to study overseas especially in one of the universities in USA... for more information you guys are always welcome to visit.... haahah google for sure... n_n

well, that's the first and foremost before i move on to the actual topic that this merpati here had gone through in her journey of life.. heheheh.. 

funny but sweet.... ^_^ actually, it just happened to me recently.... the same scenery that also occur during last month, when people busy shopping for their raya eve. Not to tell here that i'm strictly an observant person ( i do believe a lot of people already notice about this...hehhe)... the thing here is about a boy accompanying a girl to go shopping.... hahahhahahha... wait2 hold your horses..... i'm not laughing because its funny but hahhaha its truly is an uproarious scenario.

WHY?????..............>>>>>>

But before that, no offense ok.... it is just an opinion.... hmmmm well to be honest, i don't like to be accompanied by guys when i'm doing my shopping tinge.. because mannn... poor that guy... trust me, most guys don't really like to follow here and there yet, at the end of the day, bought only a cup of drinks... What happened during a few days before raya eve was that, i went out with my housemates... and just went for a window shopping at Times Square, and seriously in every shop i saw guys sat tiredly on a sofa while his girl still busy picking the best shoes or dress that fit with her style....  kesian...kesian....  and funny too actually.. hahhahah

In fact, last couple of days, it happened to a very close friend of mine... Her "friend" accompanied us to find a perfect dress that have 4 different colour but with the same design.... hahhahah its kinda suit for power rangers team... hahahha well, you know us.... ^_^

however, deep down inside, i solute all of them who willing to sacrifice their time for their love one... but, couldn't be much better if the one that they accompanied is his wife, that truly legal for him... hmmmm i can hardly wait for that moment to be happened on me........ hahhahah wahhh, not now merpati...... k, got to go.. till next time.... ^_^ ....

Saturday, September 25, 2010

... for our own contemplate ....

Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wa nita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, katadoktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dahLan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wa nita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.

Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "

Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.Kakak betul- betul bertaubat."

Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau
wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudahbawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... . " itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

~ notes in the facebook by mia nursofiya....~
just wish all the girl would realize this..... one ummah, together we help for the betterment of Islam..... ^_^

Monday, September 20, 2010

..... coincidence or ......

hye.... merpati still happy... for now..

Have a really great day today.... not really that great but hye we have to enjoy what god gives to us and than the happiness will be with us...

just want to share something with you guys.. something about what they said coincidence or fate. Frankly, i would say that everything was fate. It is already written in the luhmahfuz (in Islam). However, it is still true that something or some scene might happened because of just coincidence.... I'm have no qualms about this arguments .. which one is true or which one is wrong... everybody have their own stand, right..

Well maybe you guys confused!...why suddenly out of blue i started to talk about this statement.. well, actually there is a person.. hahhah it is quite funny to tell this, but nothing that special to hide it from public... i met this person 2 times in one day...!! funny because the other similarity is that we have other coincidence that is.... hmm well hard to tell this.. *it is better if only me and my house mates know about this "]

so, that is all i guess.. hahha nothing much to say.. well, this week is quite a busy week for me... Hope the happiness is still with me.... Thanks you Allah for the fresh delightful sun shine and the soft rounded tranquility given to me and the entire universe....

.... ^_^ ......

Friday, September 17, 2010

...happiness....

continue from the last post, .... yup, i'm totally happy... despite all the depression that keep pressuring me, hheheh like they said every cloud has a silver lining....

             first, i were given such a golden opportunity a week before hari raya, i went to the Rumah Anak Yatim Aa.... Aa.... (opss forgot already what was the name)... for Majlis Berbuka Puasa under the PPI and CSG club. At first, they said like we will have a lot of activity with the anak2 around age of 13-16.. but suddenly there was a change in plan because out of no where this cute2 little kids showed up... (which i love more... ^^)... hahhah.... so, I was assigned in the program part (hahhah actually after switched with this kakak... she volunteered ok!!).. where I was the facilitator in a group of four anak2 yatim...( whom i would love to call adeq2... )

so, honestly yeah i love kids so much.. at first is was hard... adeq2 ku was so extroverted and gave no respon to me. However, then i realized that they were just shy and still find it hard to share everything with new people.. hehheh but yeah finally we definitely had that chemistry..... it made me forgot about TOEFL for moment!! 


Adeq2 Tom2 Bak ku... ^_^


That was first... there were still a lot more.. even the slightest things in people thought sometimes could make me happy for instance like.. hmmmm ada lah... !!



The only thing or story i can said here is... hmm before that SELAMAT HARI RAYA ye semua... sorry if I ever did any mistakes... no hard feelings k... ^_^......


actually that is not the main things i want to tell... the happiness was yeah obviously during this raya break...

first, GM reunite again.... in one car, 6 of us all together went here and there for raya... hahahhaha best sangattttt-sangatttttt!!! it is hard for me to describe how happy i am to see all of us sit together cit cat whole day long...... LOVE GM FOREVER!!!

secondly, or should I say the best part.... hmmmmmmmm si dia aka Mr. Nice came to my house... hahhah it was like the last thing that I thought it to be happened.... well, nothing is impossible in this world.. hehheh Mr. Nice came and yup its been quite long we have never spoken directly face to face ( actually even by hand phone also very rare... actually not rare.. just a one or two)... hahhah so, is was totally awkward at first then.. it was totally fine... hehheh hmmm i don't really sure about this but his friend was ready to go back but he seems like want to stay much longer... is that true Mr. Nice....???? hahhah only God knows that.... hahhahh i just don't want to think about it any further.... because for now study time....

ok... too long already....!!! i want to study... daaaa  its my happiness after all!!!
 ....^_^.....

Thursday, September 9, 2010

..... :'( ....

I feels like i want to cry right now... ok i lied... i'm crying right now...

i'm totally hate it... when it comes to card or authentication !! i hate it.. i hate it... !! it will only make me feel qualms and much worst.. till one level, i can't even control my tears from bursting out in public.

It happened again... the same scenario when i'm about to take my driving test.... Ya Allah.. seriously i hate that memory.. just can't get rid it from my mind.... and now it happened again due to the same reasons... dugaan bulan ramadhan..!!!

arghhh don't want to talk about it anymore... nobody will understand being in my shoes with this 'defect'.... yana.. i wish you are hear to listen to all this....

Thursday, September 2, 2010

......David Archuleta: A Thousand Miles......

Making my way downtown
Walking fast
Faces passed
And I´m home bound
Staring blankly ahead
Just making my way
Making my way
Through the crowd

Now I need you
Now I miss you
And now I wonder....

(chorus)
If I could fall
Into the sky
Do you think time
Would pass me by
´Cause you know I´d walk
A thousand miles
If I could
Just see you...
Tonight

It´s always times like these
When I think of you
And I wonder
If you ever
Think of me
Cause everything´s so wrong
And I don´t belong
Living in your
Precious memories

´Cause I need you
Now I miss you
And now I wonder....

(chorus)
If I could fall
Into the sky
Do you think time
Would pass me by
´Cause you know I´d walk
A thousand miles
If I could
Just see you...
Tonight

And I, I
Don´t want to let you know
I, I
Drown in your memory
I, I
Don´t want to let this go
I, I
Don´t....

Making my way downtown
Walking fast
Faces passed
And I´m home bound
Staring blankly ahead
Just making my way
Making my way
Through the crowd

Now I still need you
Now I still miss you
And now I wonder....

If I could fall
Into the sky
Do you think time
Would pass us by
´Cause you know I´d walk
A thousand miles
If I could
Just see you...

If I could fall
Into the sky
Do you think time
Would pass me by
´Cause you know I´d walk
A thousand miles

If I could
Just hold you...
If I could
Just see you
Tonight

why is it so nice...... maybe its quite late to say this but this song truly is.... sincere and fully enamored
^_^.............

Monday, August 30, 2010

................... ^_^





~ whispered softly to my ear then go deep down to the heart ~ t.q.

Sunday, August 29, 2010

....love you...!!!

yeah.. strange huh... its almost 3.30 in the morning... and i'm still awake...!!

hahha... wow, i didn't realize that almost one month i did not post anything here.. its not like i don't want to but i don't have the time to... yup, truly my life now couldn't be any more busy than ever before... ( waaa such a metaphor)... luckily my best friend did mention about blog and then i remember to post something here... hmmm well, where do i should start first...?? hahhah it seems like soooo many things to share... ^_^v

ok... first thing first... i'm just finished my recovery process... actually it's a mental and heart recovery... hmm how to say this... ok... i'm doing quite bad in my last test..( first calculus which i still can stand with it, but not till i got my physic's marks... totally... shocking!!)

ok... just let bygones be bygones.... i just don't want to discuss more about that.. Now, i have new inspirations and new spirits... just like one of my friend said to me.. failure is a just a stepping stone to a greater achievement... its just that your don't ever give up... because that is life... hey, no adversity no spice in life right?? :p

Actually didactically in my story is that my friend's support... heheh that's why i love them all... yeah, down deep inside my heart, honestly, i'm touched!! *sob..sob....
hahhahha thanks to all of you my friends.. we're just barely knew each other (just about 2-3 months i think), but you guys willing to do such thing to me.. muahhhhh!!!


ok... enough with the touching2 session.. opsss before that.. i have to stop here... later i continue ok!!

^_^v  to be continued.....

Sunday, July 18, 2010

..... afraid from the inside...!!

... hehheh well... sorry because  I know... its too long already without any news right.. what to do.. I still didn't get my laptop yet...!! Just don't want to give a big pressure to my parents... let them be...

^_^... well the thing is... sorry if I said this in wrong sentence... I know... - these English things is still fresh to my life..- i'm quite afraid right now...

This TOEFL and SAT thing haunted me back again... plus not to mention how difficult physics and calculus.. (well alhamdulillah.. calculus is still ok.. for now)...

why...why... arghhhh!! istigfar .... istigfar.. hold yourself together... i wish this time merpati can just fly far far away... touch the sky.. feel free....

But I know... at the end, I'm still here... I just believe in what 'someone' told me... if there is a will there is a way, if you're meant to be there.. you will fly to overseas.... !! Good luck merpati.. if you're parents believe in you, why don't you believe in your self...

:( still sad... i could not present myself using the 'thing' that I want the most... Its ok.. I believe there is a silver lining behind all that... till now...

~ its always raining when I was about to write something in this blog.... funny... and creepy also..!! hahha... :p

^_^.. good luck with the presentation tomorrow... !!

Saturday, July 3, 2010

... UniTen......lalalalala

hai my dear blog.....

waaa.. its quite sometimes since the last time i wrote in this blog... hahahah quite busy lately... i just arrived at my new home.... (or 2nd home should i said)... UNITEN... aka Universiti Tenaga Nasional.... waa... what a big place....

its start to remind me of a life as a hostel student... wawawwawa... what a life... but still ok la kat sini..

first, because i have a very very fun and da' best housemate.... hahah i don't really know how it works but things just click!!.. we were just talk... (i meant the 4 of us).... and tup..tup.... hahhaha we were at the same house...
sebelum pergi memang sangat2 berdoa semoga i'll have a good and well- manner friends that can lead me to a better success in the future... yela... aku ni pun kadang2 ting tong gak.. hahhaha.. well... its a grow up phase..!!

second, hmmm its not exactly like a hostel life.. its more free and easy... i don't have to make a super long line up just to get into the bathroom.. hahahah... pendek kata.. ok la.. no tense at all... ^_^v.. just miss my sweet tv at home... huuhu.. :(


third, i really have fun during orientation week.... i have a very sweet n cheerful faci... not to mentioned.. his kinda cute too.. hahhaha... ( you do think the same thing about yourself right, jit yang).. hahahha.. apa?? jangan fikir lain pula... he just like a big bro to me k... because.....

now we're start talking about the things that just keep spinning.. and spinning around my head... apa lagi kalau bukan TOEFL test and SAT test... its just..... man.... no words can describe when Pn. Faridah start to talk how urgent this matter is...

tapi... frankly speaking.. now i'm quite ok... jit told us not to worry about that test too much... but still... starting from now on.. i have to start think, read, speak and write in english..... (even though i know i'm not that kind of group which have a lot of bombastic vocab ).. but i will try my best..

fokus aku sekarang adalah untuk study as excellent as i should be.... sebab as a scholar i have to maintain my result... x nak la nanti mak and ayah kecewa kan....

so, memandangkan its quite dark outside ( i think its about to rain heavily later...).... aku decide nak lepak dulu... haahha... makan pun x lagi nih... hmmmm

but one thing i'm not gonna forget is the fun that i had along this orientation week... thanks to all faci mass F... aka Fantastic.. gentar x gentar..... hahahha... !! really enjoyed with all the games....


^_^..... doakan kejayaanku....!!

Wednesday, June 9, 2010

...lamanya kan....!!

seronok!!!

yup, sangat2 seronok!! finally i've got the chance to update my blog. bukan x ada masa cuma... x ada ruang dan masa yang sesuai je...

first thing first... nak cerita sikit sepanjang cuti yang baru2 ni... kisah hidup merpati kembali mengembara, membelah awan hingga ke pantai timur untuk bercuti.. sangat2 seronok.. mana x nya.. convoi 4 buah kereta sekali..

actually, event macam ni selalu (tiap2 tahun).. ada untuk adik beradik belah ayah.. kita akn plan for holidays together.. kali ni destinasinya adalah terengganu!!!!

>>>Masjid Terapung

Bukan nya aku x pernah jalan2 around there, obviously because my brother studied in one of the poly there.. PSMZA, dungun.. so dah pernah dah pergi jalan2 ke Masjid Terapung, Masjid Kristal and Pantai Batu Buruk.. just never had the chance to go shopping at Pasar Kepayang... kira pop juga la kat situ...

so now, bukan je aku dapat peluang pergi Pasar Kepayang tapi dapat berendam sepanjang hari dalam swimming pool.. but honestly i not really into this swimming things.. i would more prefer enjoying the scenery around waterfall.. more natural and close to my pour white merpati's heart.. hahhah over la ayat aku!!! ^_^


>> my sis and my bro

>> tu tengah betul2 semangat nak menang!! 

tapi still... sangat2 seronok sebab bukan je berendam tapi me and my cousins enjoyed so much the game that was lead by a new member of my family, En. Hezri a.k.a pak su aku... yela setelah bertahun tunggu akhirnya mak su aku temu jodoh dengan pak su aku... and ternyata he's the perfect choice for her and easy to blend into our family.. satu kepala la senang cerita... hehhe

>> bukan merpati putih tapi.. merpati dua sejoli!!! 

jadi aktiviti kita orang .... apa lagi.. bedebushhhhhhh!! mandi2 kat kolam yang betul2 depan shalet yang kita sewa.. macam2 jenis game dan yang paling aku x sangka ada game yang abang aku kena dokong aku.. hahahhahahahhahahahh x sangka dia meng'offer'kan dirinya mendokong aku dan tiba2 terus jadi satu game... hahhah game dukung2... tapi kita dapat 2nd place. sepupu aku yang first.. huh... :p

tapi bila masuk game dengan my fav cousin... kita orang menang... !! hahhah jangan jealous yea!!! yela aku ni bukan nya pandai sangat renang!! gitu2 je.. huhu ada siapa2 volunteer nak ajar??? hahahha forget it..

masa yang lan kebanyakkannya habis waktu shopping kat Pasar Kepayang tu je.. but seriously man.... harga nye sama je dengan yang ada kat BP... mentang2 lah dia dengar dielek kita bukan dari orang situ.. harganya... mak ai..........!!! sungguh susah nak tawar!! aku x beli banyak sangat.. just more to my fav stuff a.k.a hobby .. iaitu kumpul keychain.. just to add more to me and my father's  favourite collections... dah penuh satu almari..



dan yang paling x boleh lupa iailah our secret conversation that night with my fav cousin... well actually not that secret just something yang dah lama kita x buat kan.. have that kind off talk.. and honestly i really glad we have that talk.. baru aku tau diri kau dah besar and kau dah sedar tanggungjawab.. x macam sesetengah lelaki yang... hmm entah la.. hey, no offence k... as i said, 'sesetangah'... hmm



till next time.... ^_^.. love this holiday!!!

Wednesday, May 26, 2010

...hmmm masalah hari itu...

... risau gak...

macam2 bermain di fikiran bila dapat result JPA tuh.. i don't know what is the really big deal about that... maybe because..... because.... dapat di amerika syarikat .. yelah... mana ada dalam famili aku yang dapat sejauh itu.. dah la bandar besar.. peh.. kecut!! negara yang.. heheh.. faham2 je la..

tapi melihat kegembiraan yang terpancar kat mata ayah ( walaupun dia cuba sembunyikan..)... buat aku tambah gembira... lepas baca surat pengesahan penerimaan aku ... aku dah siap2 bagi warning lagi... ayat dia membuatkan aku rasa banyak kali... macam baik aku x payah pergi je lah.. because when he starts to talk about how much money for my daily usage there definitely will be huge and maybe such a burden to them... certainly makes me fell like all my thoughts are true... but honestly.. deeply inside my heart, it is really a big opportunity for me... peluang macam ni x akan datang lagi... tapi memikirkan...... hmm aku pasrah...

tapi........... x lama lepas tu.. kebetulan tengah kumpul rehat2 kat ruang tamu ayah kata kawan2 dia semua kata bagus bagi aku pergi....

ooo jadi sekarang aku faham... memang suatu keputusan yang sukar .. tapi apa2 pun aku kena tunggu surat daripada JPA... yelah sebelum ijazah di luar negara... pembelajaran aku di Malaysia ini kan ditanggung sepenuhnya ke oleh JPA??.....

tapi kalau betul.. aku akan belajar berjimat.. actually before this pun aku cukup penjimat orangnya... hahhaha... ask my mom...!! hehhehe..

tapi mak dan ayah banyak kali cakapkali ini fikir baik2 dan buat keputusan dengan betul... katanya x nak halang aku kali ini... tapi... soal duit tuh..... :(..   betul2 runsing.... aku bukanlah keluarga yang berada sangat...

aku hanya berdoa pada-Mu Ya Allah... semoga diberi pengakhiran yang terbaik untuk semua.


... ^_^.... amin...

Friday, May 21, 2010

.... Ya AllaH... IndAHnya..!!

hahha... seronak betul hari ini...


ternyata hari ini memang buat aku senyum sampailah ke telinga... hahahhah....

first... hmm thanks to my first bff.... yana.. akhirnya setelah sebulan kau 'dikuarantin' .. ( sebab balik lambat sangat kan kita waktu last keluar jalan2.. ).. hahha tadi pagi sampai petang kita dapat hang out together like we used to... seronok betul walaupun..... tiba di sesetengah sudut summit batu pahat, kita akan terkenang masa kita jalan2 bersama arwah kan... hmm... tapi kena kita teruskan hidup kan.... keluar dengan kau macam biasalah.. mana pernah senyap dari gelak... hahahh mak cik yang kat belakang kita waktu dalam bas macam cemburu je.. hahhahah....


second... kecut juga perut aku bila dapat mesej dari 'my sister'.. rai!! hahahha JPA result is out! peh. debar di hati ni Allah je la yang tahu... tapi bila sampai je di rumah aku terus on computer and search for JPA.. enter my IC no. then... password... then pup!!! hahha.... anda berjaya... dua tiga kali aku baca.. biar betol!!! rai x dapat jadi aku macam dah dapat agak aku x dapat... but luckily i got it... hahhah.. sungguh x percaya.... so, for you rai.. don't be sad ok.. aku tahu kau betul2 nak... aku yakin ni sume dugaan Allah.. rencah hidup yang pastinya suatu saat nanti akan membuahkan hasil yang jauh lebih baik.. sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa & Maha Mengetahui.... sabar banyak2... sayang kau selalu....!!! ^.^
tapi kan....................................... later i will story k...


third.... hmmm x sangka sanggup kawan aku datang dari parit raja hingga ke sini malam2... Thanks Nur Aini bt. Harun... hahahahh berani betul kau naik motor malam2 ni ea... but anyway its nice talking with u back again.. yelah, kau asyik busy je dengan kerja la.. PLKN la.. hmmmm.. tapi hari malam ni dah lepak lama kat rumah aku moga our friendship last forever k....!!! good luck for u.. study baik2 kat UiTM Kuantan sana....


that is all for now.. daaaaaaaaaa... nite......... ^_^

Wednesday, May 19, 2010

...MaaFkan saYa ciKgu...???

hmmm... mungkin sebab kehilangan rakan yang terdekat... aku rasa hari guru kali ini x semeriah seperti yang aku alami selalunya...

biasalah seperti biasa.. menjelang Hari Guru.. tiap tahun mesti aku akan sibuk dengan persembahan...
tapi.............................. tahun ini ditambah pula aku dah x bersekolah.... seolah-olah x ada reason yang kuat nak meraikannya.. Semakin dirai... semakin teringat waktu sekolah dulu... dan semakin teringat waktu sekolah.. semakin teringat kenangan zaman sekolah bersama arwah.....
sesungguhnya kehilangan itu suatu yang memeritkan dan memedihkan.........

anyway.. still don't want to miss this opportunity, i just want to exprees thousand millions of thanks to my teacher... especially to my teachers in
                 ~ TADIKA JLN. MUSTAPA,.........
                 ~ SK. BANDAR,.....
                 ~ SEKOLAH RENDAH AGAMA PARIT LAPIS,.....
                 ~ SMSJ KLUANG, SMK (P) TEMENGGONG IBRAHIM
                 ~ SEKOLAH AGAMA DATO' ONN ...
terlalu banyak yang diajarkan bukan saja untuk duniawi tapi juga untuk alam seterusnya....

most special thanks to:
  • Pn. Sharipah.... my first kindergarten teacher...
  • En. Selamat bin Yusof.... my zapin teacher, my tuition teacher... and my most favourite teacher
  • En. Budiman.... mana boleh lupa jasa dia, turn my science result up side down... from fail to a.. hehe
  • En. Abdul Aziz.... hahah baik dan selalu manjakan anak murid dia yang seorang ni... (janagan cemburu).. heheheh
  • Pn. Rosmawati.... jiran.. dan cikgu yang betul2 faham gaya belajar yang murid minat... cikgu agama kegemaranku...

and last but not least ada 2 orang cikgu aku yang x akan kulupakan sampai bila2.....

hmmm selalunya bila sebut soal hari guru kita akan sentiasa ingat cikgu yang banyak berjasa dan baik pada kita tapi.. tiap kali hari guru aku pasti x boleh lupa peristiwa aku bersama 2 orang cikgu ini....

pertama: Pn. R*****....

mungkin x ramai yang tahu... aku mula berpindah ke SMK(P) TI pada tahun 2006... iaitu saat aku darjah dua... pastinya pelajaran di tiap sekolah berbeza antara satu sama lain.... i wish everyone could understand that situation... di mana waktu itu subjek muzik.. memang jelas yang aku x pernah mahir dengan not2 muzik (walaupun yang mudah... kalau kita tahu...).... aku terpinga-pinga.. Puan R*****, cikgu muzik kelas aku laju saja mengajar.. nak ku pinjam kawan sebelah.. kawan sebelah tengok yang sebelahnya... nak ku pinjam kawan yang depan, kawan yang depan masih menyalin.. nak ku pinjam yang seberang sana, yang seberang sana masih 'bergusti bicara' tentang jawapan yang sebenar... aku nekad tanya cikgu... tanpa sedar yang aku budak baru, cikgu terus melulu....

                  " hai benda senang pun x faham..
                    bodoh apa... urm... bahagian apa
                    yang x faham...???
                    kan yang saya dah ajar sebelum ni...."......

lebih kurang macam itulah ayat dia... kalau setakat marah mungkin aku boleh terima tapi sampai keluar perkataan.. B***H... hati siapa yang x terguris...  kelopak mata aku berair tapi aku diamkan... kawan sebelah unjukkan bukunya yang telah siap jawapan... aku tanpa suara terus menyalin... aku terus keluar ke bilik air bila waktu muzik habis.... sampai bila2 saat itu x akan aku lupakan.... bukan menyimpan dendam.... tapi bak kata orang, luka walaupun x berdarah lagi namun parutnya masih ada... siapa yang bersalah dalam hal ini??????



kedua: Pn. J*******....

aku darjah enam ketika itu.... waktu Pn. J*******  mengajar.. tiba2 dia memanggil aku dan kawan aku lagi seorang ke depan.. katanya kami belum berikan berat badan kami untuk dimasukkan dalam buku rekod... dia suruh kami pergi ke bilik guru dan timbang sekarang.... tanpa banyak bunyi aku pergilah........
tapi di separuh jalan, Cikgu Suhaimi... ( guru disiplin)... panggil nama aku dan minta tolong letakkan kasut sukan di bilik sukan... x salah aku tolong kan...!!! aku pun pergi bilik sukan yang de kat hujung bangunan kelas aku... kelas aku di tengah2 antara bilik sukan dan kelas darjah 6 Zamrud.... jadi aku dan kawan aku melintasi kelas aku untuk pergi ke bilik sukan kemudian melintas kembali untuk pergi ke destinasi sebenar (bilik guru).. yang berada di blok satu lagi.... kami lintas kelas kami macam biasa la kan.. budak2... senyum2... sebab budak lain sibuk buat kerja.... aku perasan yang Pn. J tengok aku.. tapi aku x fikir apa2... sampai saja bilik guru lain pula problemnya.... alat timbang tu terlalu aneh buat aku yang masih hingusan ni agaknya.. kawan aku pun x tau mana yang nak dibaca.. kita mintak tolong dengan cikgu yang ada kat bilik guru.. tapi jawapannya boleh pula kat hujung2 ada ... kot..... hurmmmm.. pening2... lastly, agak2 je....
then continue our journey back to our class again... huh!! penat!! tapi bila sampai kelas Pn. J dah berdiri.... (rupanya siap rotan dekat belakang)... aku terus je ... bila nak buka mulut beritahu berat, Pn. J lebih mendahului..... kawan2 yang lain jadi penonton setia....

" pergi mana?? kenapa lama sangat???"
" ta..."
" awak ingat saya x nampak aku ke hulu ke hilir merayau.. saya suruh pergi bilik guru.. awak pergi jalan2.."
"bu..."
" tadah tangan...!!"
" x cikgu.. tadi...."
" dah.. tadah..."

sssssslhhhhhhhh!!!.. satu sebatan hinggap kat tangan aku.. diikuti kat tangan kawan aku... aku terus duduk.. x ada guna nak bersuara lagi... air mata aku.. menitik-nitik....  sambil buat kerja yang disuruh...
then aku x ingat apa lagi.... yang aku tahu... sahabat baik aku a.k.a. yang duduk di sebelah aku cube tenangkan aku... thanks a lot ammar... hanya kau yang tahu cerita sebenar kan....kan.... biarlah.... kali ini masih aku ke yang bersalah??????


....T_T....

.. innalillahirajiun...

...kenapa kau pergi begitu cepat....

maaf kerana agak lama merpati diam diri kali ini.. bukan apa... sesuatu yang diluar dugaan telah pun berlaku dalam hidupku...

     " kullu nafsin za iqatul maut..."...
                     ....setiap yang hidup itu pasti akan merasai mati....

rasanya bagai semalam kita bergurau dan bermain boling dengan kawan2 yang lain.. tapi kini kau pergi terlebih dahulu dari kami semua wahai MUHAMMAD ANAS KAMIL B. AHMAD..

tiada siapa pun menduga begini cepat panggilan Yang Maha Esa buat dirimu... seawal 18 tahun.. namun itulah percaturan dan garis hidup yang telah ditetapkan oleh-Nya sejak azali lagi....

aku rasa sedih sebab kita memang rapat waktu sekolah rendah dahulu.... hmm duduk depan aku.. asyik toleh ke belakang je.. nak sakat aku.. manis betul waktu itu.. sama juga waktu tuisyen.. kau akan jaga tempat duduk untuk aku dan kita akan sama2 belajar dengan fitri.. dan waktu zapin... hmm memang seronok...

kini tinggal aku dan fitri je... 'group jalan' kita empat orang dah x lengkap lagi.. tentunya fitri segan nak keluar dengan aku dan yana sahaja.... pemergianmu.... arghh... susah untuk digambarkan dengan kata2...

 ( saat terakhir keluar dengan kawan2 yang 
   lain bersama arwah.... anas.....)

kini aku sedar hati kau memang mulia... ingat lagi setelah lama x jumpa... (after that bad things happened between two of us...).. kau memang ikhlas nak kawan dengan aku... namun aku je yang x yakin... asyik fikir negetif je..... ish.. kenapa la aku begitu jahat...!!!

tapi aku mujur.. aku sedar dah semua itu... tapi mungkin agak terlambat... kita rapat balik saat kau dah menderita... kenapa kau x pernah cerita kau menderita sakit... ( akhir tahun 2009 kau memang pandai kau simpan)..... tapi rupanya kau dah x lama lagi kat dunia ini.... atau mungkin ke kau pun baru mengetahui bahawa kau ada ketumbuhan di paru2...???

mungkin kerana itu aku buat satu video specially for you... for your kindness, because you are such a very good friend to me... kau buat kami ketawa dengan gurauan kau dan kau ingatkan tanggungjawab wajib kami sebagai muslimin saat kami semua terleka... kaulah insan yang terbaik.... mungkin Allah sedar hakikat kasih sayang kami x cukup buat dirimu.. maka dipanggilnya kau kembali di sisi kasih sayang-Nya yang agung... sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui tiap sesuatu.....








buat rakan2 yang ingin melihat videonya... please view my facebook profile.....

semoga aku tabah dan aku reda dengan pemergianmu kali ini..... semoga rohmu tenang disisi-Nya...

... ^_^.....

Sunday, May 9, 2010

.. haPPy moTHer's DaY..... ^.^

.. SELAMAT HARI IBU..... kepada semua yang bergelar ibu di dunia ini..
                                        specially to my mom..
                                 FAUZIAH BINTI MOHAMED YATIM....

haha.. bangun pagi tadi aku terus je salam mak.. 'selamat hari ibu'.. hehehheh.. mak senyum je... kata dia..'ai, shake hand je?...'.. hahhahha gurau mak aku faham... tahu dia x maksudkan.. saja je.. sebab tahun2 lepas aku bagi hadiah pada mak... kali ini pun...




 


ini la hadiahnya.. aku bagi mak loket warna purple.... memanglah bukan berlian asli.. tapi ikhlas dari aku dengan duit gaji aku sendiri...


.. mak senyum sampai ke telinga.. alhamdulillah.. mak suka.. yelah.. tema mak hari raya tahun ini warna unggu.. jadi.. tadaaaa.. special for you mom..

.... hmmm speaking about duit gaji... aku ingat lagi.. gaji pertama aku.. aku buat surprice buat mak dan ayah... aku x beritahu mak dan ayah pun bila aku dapat gaji pertama.. aku simpan je sampailah hari sabtu.. aku keluar ke bandar dengan kawan baik aku...


.. hah.. inilah dia.. tapi bukan ini saja.... aku buat tempahan di Pizza Hut, Bp Mall untuk dua orang..(paid already)... dengan 2 tiket wayang.... just for two.. cerita hantu lak.. hahhaha cerita melayu lain x sedaplah waktu itu... (mak x minat sangat cerita orang putih.. ayah layan je)... hahhaha... cerita Nyiang Rapik...

hmm.. nak nangis tengok mak dan ayah jadi macam muda2 dulu... yelah kali ini keluar dua orang je.. anak2 semua duduk rumah je.. tengok tv... hahahhahaha.. (tapi mak dah nangis pun.. x terucap suka dia).. ^.^



.. hmm... semoga bahagia mak dan ayah.. sehinggalah ke akhir hayat....


                        ... love u mom... love u dad... pengorbananmu di dunia ini x ternilai... ^_^.....