Search This Blog



Wednesday, May 26, 2010

...hmmm masalah hari itu...

... risau gak...

macam2 bermain di fikiran bila dapat result JPA tuh.. i don't know what is the really big deal about that... maybe because..... because.... dapat di amerika syarikat .. yelah... mana ada dalam famili aku yang dapat sejauh itu.. dah la bandar besar.. peh.. kecut!! negara yang.. heheh.. faham2 je la..

tapi melihat kegembiraan yang terpancar kat mata ayah ( walaupun dia cuba sembunyikan..)... buat aku tambah gembira... lepas baca surat pengesahan penerimaan aku ... aku dah siap2 bagi warning lagi... ayat dia membuatkan aku rasa banyak kali... macam baik aku x payah pergi je lah.. because when he starts to talk about how much money for my daily usage there definitely will be huge and maybe such a burden to them... certainly makes me fell like all my thoughts are true... but honestly.. deeply inside my heart, it is really a big opportunity for me... peluang macam ni x akan datang lagi... tapi memikirkan...... hmm aku pasrah...

tapi........... x lama lepas tu.. kebetulan tengah kumpul rehat2 kat ruang tamu ayah kata kawan2 dia semua kata bagus bagi aku pergi....

ooo jadi sekarang aku faham... memang suatu keputusan yang sukar .. tapi apa2 pun aku kena tunggu surat daripada JPA... yelah sebelum ijazah di luar negara... pembelajaran aku di Malaysia ini kan ditanggung sepenuhnya ke oleh JPA??.....

tapi kalau betul.. aku akan belajar berjimat.. actually before this pun aku cukup penjimat orangnya... hahhaha... ask my mom...!! hehhehe..

tapi mak dan ayah banyak kali cakapkali ini fikir baik2 dan buat keputusan dengan betul... katanya x nak halang aku kali ini... tapi... soal duit tuh..... :(..   betul2 runsing.... aku bukanlah keluarga yang berada sangat...

aku hanya berdoa pada-Mu Ya Allah... semoga diberi pengakhiran yang terbaik untuk semua.


... ^_^.... amin...

Friday, May 21, 2010

.... Ya AllaH... IndAHnya..!!

hahha... seronak betul hari ini...


ternyata hari ini memang buat aku senyum sampailah ke telinga... hahahhah....

first... hmm thanks to my first bff.... yana.. akhirnya setelah sebulan kau 'dikuarantin' .. ( sebab balik lambat sangat kan kita waktu last keluar jalan2.. ).. hahha tadi pagi sampai petang kita dapat hang out together like we used to... seronok betul walaupun..... tiba di sesetengah sudut summit batu pahat, kita akan terkenang masa kita jalan2 bersama arwah kan... hmm... tapi kena kita teruskan hidup kan.... keluar dengan kau macam biasalah.. mana pernah senyap dari gelak... hahahh mak cik yang kat belakang kita waktu dalam bas macam cemburu je.. hahhahah....


second... kecut juga perut aku bila dapat mesej dari 'my sister'.. rai!! hahahha JPA result is out! peh. debar di hati ni Allah je la yang tahu... tapi bila sampai je di rumah aku terus on computer and search for JPA.. enter my IC no. then... password... then pup!!! hahha.... anda berjaya... dua tiga kali aku baca.. biar betol!!! rai x dapat jadi aku macam dah dapat agak aku x dapat... but luckily i got it... hahhah.. sungguh x percaya.... so, for you rai.. don't be sad ok.. aku tahu kau betul2 nak... aku yakin ni sume dugaan Allah.. rencah hidup yang pastinya suatu saat nanti akan membuahkan hasil yang jauh lebih baik.. sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa & Maha Mengetahui.... sabar banyak2... sayang kau selalu....!!! ^.^
tapi kan....................................... later i will story k...


third.... hmmm x sangka sanggup kawan aku datang dari parit raja hingga ke sini malam2... Thanks Nur Aini bt. Harun... hahahahh berani betul kau naik motor malam2 ni ea... but anyway its nice talking with u back again.. yelah, kau asyik busy je dengan kerja la.. PLKN la.. hmmmm.. tapi hari malam ni dah lepak lama kat rumah aku moga our friendship last forever k....!!! good luck for u.. study baik2 kat UiTM Kuantan sana....


that is all for now.. daaaaaaaaaa... nite......... ^_^

Wednesday, May 19, 2010

...MaaFkan saYa ciKgu...???

hmmm... mungkin sebab kehilangan rakan yang terdekat... aku rasa hari guru kali ini x semeriah seperti yang aku alami selalunya...

biasalah seperti biasa.. menjelang Hari Guru.. tiap tahun mesti aku akan sibuk dengan persembahan...
tapi.............................. tahun ini ditambah pula aku dah x bersekolah.... seolah-olah x ada reason yang kuat nak meraikannya.. Semakin dirai... semakin teringat waktu sekolah dulu... dan semakin teringat waktu sekolah.. semakin teringat kenangan zaman sekolah bersama arwah.....
sesungguhnya kehilangan itu suatu yang memeritkan dan memedihkan.........

anyway.. still don't want to miss this opportunity, i just want to exprees thousand millions of thanks to my teacher... especially to my teachers in
                 ~ TADIKA JLN. MUSTAPA,.........
                 ~ SK. BANDAR,.....
                 ~ SEKOLAH RENDAH AGAMA PARIT LAPIS,.....
                 ~ SMSJ KLUANG, SMK (P) TEMENGGONG IBRAHIM
                 ~ SEKOLAH AGAMA DATO' ONN ...
terlalu banyak yang diajarkan bukan saja untuk duniawi tapi juga untuk alam seterusnya....

most special thanks to:
  • Pn. Sharipah.... my first kindergarten teacher...
  • En. Selamat bin Yusof.... my zapin teacher, my tuition teacher... and my most favourite teacher
  • En. Budiman.... mana boleh lupa jasa dia, turn my science result up side down... from fail to a.. hehe
  • En. Abdul Aziz.... hahah baik dan selalu manjakan anak murid dia yang seorang ni... (janagan cemburu).. heheheh
  • Pn. Rosmawati.... jiran.. dan cikgu yang betul2 faham gaya belajar yang murid minat... cikgu agama kegemaranku...

and last but not least ada 2 orang cikgu aku yang x akan kulupakan sampai bila2.....

hmmm selalunya bila sebut soal hari guru kita akan sentiasa ingat cikgu yang banyak berjasa dan baik pada kita tapi.. tiap kali hari guru aku pasti x boleh lupa peristiwa aku bersama 2 orang cikgu ini....

pertama: Pn. R*****....

mungkin x ramai yang tahu... aku mula berpindah ke SMK(P) TI pada tahun 2006... iaitu saat aku darjah dua... pastinya pelajaran di tiap sekolah berbeza antara satu sama lain.... i wish everyone could understand that situation... di mana waktu itu subjek muzik.. memang jelas yang aku x pernah mahir dengan not2 muzik (walaupun yang mudah... kalau kita tahu...).... aku terpinga-pinga.. Puan R*****, cikgu muzik kelas aku laju saja mengajar.. nak ku pinjam kawan sebelah.. kawan sebelah tengok yang sebelahnya... nak ku pinjam kawan yang depan, kawan yang depan masih menyalin.. nak ku pinjam yang seberang sana, yang seberang sana masih 'bergusti bicara' tentang jawapan yang sebenar... aku nekad tanya cikgu... tanpa sedar yang aku budak baru, cikgu terus melulu....

                  " hai benda senang pun x faham..
                    bodoh apa... urm... bahagian apa
                    yang x faham...???
                    kan yang saya dah ajar sebelum ni...."......

lebih kurang macam itulah ayat dia... kalau setakat marah mungkin aku boleh terima tapi sampai keluar perkataan.. B***H... hati siapa yang x terguris...  kelopak mata aku berair tapi aku diamkan... kawan sebelah unjukkan bukunya yang telah siap jawapan... aku tanpa suara terus menyalin... aku terus keluar ke bilik air bila waktu muzik habis.... sampai bila2 saat itu x akan aku lupakan.... bukan menyimpan dendam.... tapi bak kata orang, luka walaupun x berdarah lagi namun parutnya masih ada... siapa yang bersalah dalam hal ini??????



kedua: Pn. J*******....

aku darjah enam ketika itu.... waktu Pn. J*******  mengajar.. tiba2 dia memanggil aku dan kawan aku lagi seorang ke depan.. katanya kami belum berikan berat badan kami untuk dimasukkan dalam buku rekod... dia suruh kami pergi ke bilik guru dan timbang sekarang.... tanpa banyak bunyi aku pergilah........
tapi di separuh jalan, Cikgu Suhaimi... ( guru disiplin)... panggil nama aku dan minta tolong letakkan kasut sukan di bilik sukan... x salah aku tolong kan...!!! aku pun pergi bilik sukan yang de kat hujung bangunan kelas aku... kelas aku di tengah2 antara bilik sukan dan kelas darjah 6 Zamrud.... jadi aku dan kawan aku melintasi kelas aku untuk pergi ke bilik sukan kemudian melintas kembali untuk pergi ke destinasi sebenar (bilik guru).. yang berada di blok satu lagi.... kami lintas kelas kami macam biasa la kan.. budak2... senyum2... sebab budak lain sibuk buat kerja.... aku perasan yang Pn. J tengok aku.. tapi aku x fikir apa2... sampai saja bilik guru lain pula problemnya.... alat timbang tu terlalu aneh buat aku yang masih hingusan ni agaknya.. kawan aku pun x tau mana yang nak dibaca.. kita mintak tolong dengan cikgu yang ada kat bilik guru.. tapi jawapannya boleh pula kat hujung2 ada ... kot..... hurmmmm.. pening2... lastly, agak2 je....
then continue our journey back to our class again... huh!! penat!! tapi bila sampai kelas Pn. J dah berdiri.... (rupanya siap rotan dekat belakang)... aku terus je ... bila nak buka mulut beritahu berat, Pn. J lebih mendahului..... kawan2 yang lain jadi penonton setia....

" pergi mana?? kenapa lama sangat???"
" ta..."
" awak ingat saya x nampak aku ke hulu ke hilir merayau.. saya suruh pergi bilik guru.. awak pergi jalan2.."
"bu..."
" tadah tangan...!!"
" x cikgu.. tadi...."
" dah.. tadah..."

sssssslhhhhhhhh!!!.. satu sebatan hinggap kat tangan aku.. diikuti kat tangan kawan aku... aku terus duduk.. x ada guna nak bersuara lagi... air mata aku.. menitik-nitik....  sambil buat kerja yang disuruh...
then aku x ingat apa lagi.... yang aku tahu... sahabat baik aku a.k.a. yang duduk di sebelah aku cube tenangkan aku... thanks a lot ammar... hanya kau yang tahu cerita sebenar kan....kan.... biarlah.... kali ini masih aku ke yang bersalah??????


....T_T....

.. innalillahirajiun...

...kenapa kau pergi begitu cepat....

maaf kerana agak lama merpati diam diri kali ini.. bukan apa... sesuatu yang diluar dugaan telah pun berlaku dalam hidupku...

     " kullu nafsin za iqatul maut..."...
                     ....setiap yang hidup itu pasti akan merasai mati....

rasanya bagai semalam kita bergurau dan bermain boling dengan kawan2 yang lain.. tapi kini kau pergi terlebih dahulu dari kami semua wahai MUHAMMAD ANAS KAMIL B. AHMAD..

tiada siapa pun menduga begini cepat panggilan Yang Maha Esa buat dirimu... seawal 18 tahun.. namun itulah percaturan dan garis hidup yang telah ditetapkan oleh-Nya sejak azali lagi....

aku rasa sedih sebab kita memang rapat waktu sekolah rendah dahulu.... hmm duduk depan aku.. asyik toleh ke belakang je.. nak sakat aku.. manis betul waktu itu.. sama juga waktu tuisyen.. kau akan jaga tempat duduk untuk aku dan kita akan sama2 belajar dengan fitri.. dan waktu zapin... hmm memang seronok...

kini tinggal aku dan fitri je... 'group jalan' kita empat orang dah x lengkap lagi.. tentunya fitri segan nak keluar dengan aku dan yana sahaja.... pemergianmu.... arghh... susah untuk digambarkan dengan kata2...

 ( saat terakhir keluar dengan kawan2 yang 
   lain bersama arwah.... anas.....)

kini aku sedar hati kau memang mulia... ingat lagi setelah lama x jumpa... (after that bad things happened between two of us...).. kau memang ikhlas nak kawan dengan aku... namun aku je yang x yakin... asyik fikir negetif je..... ish.. kenapa la aku begitu jahat...!!!

tapi aku mujur.. aku sedar dah semua itu... tapi mungkin agak terlambat... kita rapat balik saat kau dah menderita... kenapa kau x pernah cerita kau menderita sakit... ( akhir tahun 2009 kau memang pandai kau simpan)..... tapi rupanya kau dah x lama lagi kat dunia ini.... atau mungkin ke kau pun baru mengetahui bahawa kau ada ketumbuhan di paru2...???

mungkin kerana itu aku buat satu video specially for you... for your kindness, because you are such a very good friend to me... kau buat kami ketawa dengan gurauan kau dan kau ingatkan tanggungjawab wajib kami sebagai muslimin saat kami semua terleka... kaulah insan yang terbaik.... mungkin Allah sedar hakikat kasih sayang kami x cukup buat dirimu.. maka dipanggilnya kau kembali di sisi kasih sayang-Nya yang agung... sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui tiap sesuatu.....








buat rakan2 yang ingin melihat videonya... please view my facebook profile.....

semoga aku tabah dan aku reda dengan pemergianmu kali ini..... semoga rohmu tenang disisi-Nya...

... ^_^.....

Sunday, May 9, 2010

.. haPPy moTHer's DaY..... ^.^

.. SELAMAT HARI IBU..... kepada semua yang bergelar ibu di dunia ini..
                                        specially to my mom..
                                 FAUZIAH BINTI MOHAMED YATIM....

haha.. bangun pagi tadi aku terus je salam mak.. 'selamat hari ibu'.. hehehheh.. mak senyum je... kata dia..'ai, shake hand je?...'.. hahhahha gurau mak aku faham... tahu dia x maksudkan.. saja je.. sebab tahun2 lepas aku bagi hadiah pada mak... kali ini pun...




 


ini la hadiahnya.. aku bagi mak loket warna purple.... memanglah bukan berlian asli.. tapi ikhlas dari aku dengan duit gaji aku sendiri...


.. mak senyum sampai ke telinga.. alhamdulillah.. mak suka.. yelah.. tema mak hari raya tahun ini warna unggu.. jadi.. tadaaaa.. special for you mom..

.... hmmm speaking about duit gaji... aku ingat lagi.. gaji pertama aku.. aku buat surprice buat mak dan ayah... aku x beritahu mak dan ayah pun bila aku dapat gaji pertama.. aku simpan je sampailah hari sabtu.. aku keluar ke bandar dengan kawan baik aku...


.. hah.. inilah dia.. tapi bukan ini saja.... aku buat tempahan di Pizza Hut, Bp Mall untuk dua orang..(paid already)... dengan 2 tiket wayang.... just for two.. cerita hantu lak.. hahhaha cerita melayu lain x sedaplah waktu itu... (mak x minat sangat cerita orang putih.. ayah layan je)... hahhaha... cerita Nyiang Rapik...

hmm.. nak nangis tengok mak dan ayah jadi macam muda2 dulu... yelah kali ini keluar dua orang je.. anak2 semua duduk rumah je.. tengok tv... hahahhahaha.. (tapi mak dah nangis pun.. x terucap suka dia).. ^.^



.. hmm... semoga bahagia mak dan ayah.. sehinggalah ke akhir hayat....


                        ... love u mom... love u dad... pengorbananmu di dunia ini x ternilai... ^_^.....

Saturday, May 8, 2010

.. GeMbira BetUL... ThaNks GM...!!

wah, hari yang memang menyeronokkan...


hmm, x lama lagi semua ahli kumpulan GM iaitu Gangster Muslimah akan pergi dengan laluan masing-masing.. memang sedih.. memang x percaya.. rupanya memang masa itu berlalu dengan cepat tanpa kita makhluk Allah yang lemah ini menyedari.. tiada lagi gurau senda taiko kami NUR 'ADILAH, tiada lagi pujukan mesra NURULAIN, tiada lagi hilai tawa NUR HIDAYU, tiada lagi senyuman manis NUR IZIANA dan tiada lagi telatah gila-gila NABILA.. kami semua akan pergi sambung belajar di tempat masing-masing...

  •  ADILAH .. masih menunggu jawapan dari SPA...
  •  AIN.. akan bertolak ke Melaka isnin ni.. matriks..!!
  •  AYUE...UiTM Jengka, Pahang
  •   IZZY.... UiTM Segamat
  •   ABIL.. masih menunggu jawapan rayuan IPTA

x sangka geng yang mula-mula hanya gurauan kini dah jadi sangat akrab.. hehehhe

 .. inilah kami..... bukanlah gangster apa.. cuma gangster mengusai sekolah in a unique way.. sempoi but still following the rules.. and we definitely rule the stage.. for any performances.. biarlah adik2 di tingkatan 1,2,3 dan 4 tahu yang persahabatan yang akrab tanpa diskriminasi rupa, kepandaian atau latar belakang mampu membimbing kita semua menjadi insan yang jauh lebih baik..... kita kan ada kekurangan.. jadi x perlu lah mencari couple sebab kawan sejati lebih bermakna dan kekal selamanya..

... hahahah pelik apa yang aku tulis kali ini.. mungkin sebab... sebab... rindu pada semua kenangan manis kita semua.. susah senang... ye lah.. kami semua ahli KELAB SETIA.. kelab baru nak menapak... tapi alhamdulillah berjaya.. tahun ini.. ramai mula masuk KELAB SETIA... hahahhah.. dan yang paling x boleh lupa.. maulid nabi tahun lepas kami semua pakai jubah which the basic colour is black... memang gempak!!


jadi tadi petang adalah perjumpaan yang terakhir... kemudian masing2 akan sibuk... mungkin hari raya aidilfitri akan jumpa lagi .. mungkin kot.. ;).. insyallah...


tapi kenangan menari di majlis kahwin memang x akan dilupakan .. itu yang pasti.. kerana itulah GM.. kami berkongsi minat yang sama.. performing arts..!!


...biarlah sejauh mana kami berada nanti, namun kenangan ini akan lekat di hati.. selamanya.......!!!

... selendang yang kami beli petang tadi buat kenangan... ada 6 warna tapi corak yang sama... untuk semangat GM di tempat dan kawan yang baru!!! .....LOVE GM FOREVER!!!

... ^_^...

Tuesday, May 4, 2010



"You'll Always Find Your Way Back Home"
MILEY CYRUS

[Verse 1:]
You wake up. It's raining and it's Monday.
Looks like one of those rough days. Time's UP!
You're late again so get out the door. (Get out the door).
Sometimes you feel like runnin'.
Find a whole new life and jumpin'.
Let go, get up and hit the dance floor.
When the lights go down it's the ending of the show!
And you're feeling like you got no way to go.
Don't you know?

[Chorus:]
You can change your hair,
You can change your clothes.
You can change your mind,
That's just the way it goes.
You can say goodbye and you can say hello.
But you'll always find your way back home.
You can change your style,
You can change your jeans.
You can learn to fly,
And you can chase your dreams.
You can laugh and cry,
But everybody knows.
You'll always find your way back home.

[Verse 2:]
Your best friends
Your little hometown.
Waiting up wherever you go now. (MMM)
You know that you can't always turn around. (Turn around)
Cause this world is big and it's crazy. (It's crazy)
This girl is thinking a maybe.
This life is what some people dream about. (Dream about)
Cause when I'm feeling down and I'm all alone. (One-one)
I always got a place where I can go.
Cause I know.

[Chorus]

Yeah they know exactly who you are. (Are)
Where the real you is a superstar. (Star)
You know that it's never too far away.

You can change your hair,
You can change your clothes.
You can change your mind
That's just the way it goes.
You can say goodbye and you can say hello.
But you'll always find your way back:

You can change your hair,
You can change your clothes.
You can change your mind
It's just the way it goes.
You can say goodbye and you can say hello.
But you'll always find your way back home.
You can change your style,
You can change your jeans.
You can learn to fly,
You can chase your dreams,
You can laugh and cry.
But everybody knows.
You'll always find your way back home...(x5)

Home. Always!
You'll always find your way.
You'll always find your way (back home) back home.


*.. no matter where i went to further my study.. hopefully i'll be me... just myself... don't have to pretend to be someone else.. Amin...*

..^_^ ..