Search This Blog



Monday, December 27, 2010

..... Thank you......

Thank you Allah....
Thank you PPI......
Thank you SG......
Thank you brothers and sisters......

well, merpati was soooooooo grateful.... why???

         Last Friday until Sunday, i spent my whole week at Kem Herba for ESPADA ( Kem Seminar Pemikiran Dakwah Al-Banna).... and special for this post... please allow me to speak in Malay, please.... just this one time... ^_^

         hmmmm... Lama rasanya merpati x cakap Melayu di sini... well, this Teofl and Sat thing make me crazy... hahhahha...... Baiklah, berkaitan ESPADA.... hmmm pada awalnya, merpati rasakan kem ini akan jadi kem macam yang merpati selalu pergilah... kem..... biasa lah... ice breaking, LDK, ceramah, explore race @ sukaneka....bla...bla...bla.... tapi, it is totally like antara bumi dan langit.... sangat jauh bezanya...

        Tak dinafikan.... jauh di sudut hati merpati.... merpati cuma fikir kem ni is just for fun, tambahan pula memang dah lama x pergi kem2... tapi tanpa aku sedar... nama nya sendiri amat besar dan serius... "Pemikiran Dakwah"... how could i missed that part.... sebelum ini apalah yang aku fikir ek....
Sedarkah kita semua bahawa dakwah itu suatu kewajipan bagi kita....??
Tahukan kita bahawa pentingnya kita melibatkan diri dalam jemaah islamiah dalam misi mereka mengembalikan semula negara Islam....??
Sedarkah kita negara Islam yang betul2 bernama negara Islam Sejati semakin pupus di dunia ini.....???

Jujur kalau merpati boleh cakap, merpati memang tau itu semua.. tapi i don't take it seriously because i think there are a lot of people out there that are more good than me..... what a shame...!!

          Akhirnya, di kem ini lah aku manusia yang sering alpa dan leka ini kembali sedar dan buka mata betapa aku ini masih ketandusan ilmu agama... semakin hampir dengan pintu neraka dan sebaliknya semakin menjauh dari pintu syurga... subhanallah.....!!! :'(

          Hmm... satu perkara yang paling tak akan dilupakan seumur hidup insyallah... pada malam ke-2... kita orang semua x tidur... malam itu macam2 aktiviti yang aku x jangka semua berlaku... pertama, kita orang kena rendam dalam air sungai yang sumpah gila sejuk..... menggigil hingga ke tulang.... kemudian kita orang ada night walk..... fuhh, sebelum ni, aku hanya dengar kawan aku cerita itu ini... dan malam itu akhirnya aku dapat peluang 'keemasan' tuh... Aku dan kawan aku, syahidah naik ke berdua ikut tali yang tersedia, naik sampai ke atas bukit.. aku kat depan sebab nampak syahidah pun seram je... *bajet la aku berani sangat.... tapi aku ingat pesan akak naqibah dan bang naqib... aku zikir je banyak2 dan alhamdulillah hati aku tenang je sampai lah kat atas bukit tuh...

            Lepas kena duduk seorang2 kat temapat yang akak naqibah letak kan kita orang semua dikumpulkan mengelilingi unggun.. ingat aktiviti nyanyi lagu kem keliling unggun api ke ..... rupa nya.. mimpi je la nak dapat semua tuh.. lagi hebat yang kita orang dapat.... dalam gelap tuh ada la seorang abang ni yang ditugaskan untuk mengendalikan sesi kali ini... dekat sini lah aku betul2 kena mental torture... bkn torture apa cuma hati dan minda aku betul2 di cuci... macam2 dia soal berkaitan dakwah dan tanggungjawab kita sebagai makhluk Allah.... dan yang paling aku terkesan.. pasal dalil dan hadis.... ye, aku ngaku, aku memang x hafal pun hadis2 ini.... aku dulu fikir siapa2 yang nak jadi tahfiz sahaja yang perlu hafal benda ni.. tapi bila di soal " nama je orang Islam, tapi dalil korang semua x tau, Islam pe tuh?? kata dakwah wajib tapi dalil korang x hafal, macam mana nak tunjuk bukti dalam berdakwah nanti?? korang semua ini nak dakwah main2 ker??"..... peh, hati aku memang bengkak je dengar abang tu cakap itu ini.. tapi, bila aku fikir balik.... semuanya.. BETUL.....!!

            Macam2 lagi dia buat malam tuh, sampailah waktu kita orang semua berzikir ramai2 dan Maha Suci Allah, hujan tiba2 turun, dalam suasana yang nyaman dan segar dalam lebih kurang 2 atau 3 pagi, aku tutp mata aku dan mengadap langit... Ya Rahman Ya Rahim.... telah banyak peluang yang aku sia2 kan.. tapi sungguh kasih sayang-Mu amat tidak terkira pada makhluk-Mu..... ya, aku akan teruskan perjalanan dalam membentuk diri aku yang baru... diri aku yang jauh lebih baik dari dulu.....

            Sebenarnya, banyak lagi yang ada dalam aktiviti itu.... ramai juga kawan2 aku tanya dan jangka yang dalam kem ini mesti banyak ceramah dan indoor activities but everything were so meaningful... at least it's meaningful to me... merapati ada buat satu janji dalam kem itu, kini insyallah merpati nak tunaikan janji tuh... cepat atau lambat... merpati akan cuba.....

           Ok lah.. rasa nya dah terlalu panjang untuk post ini... mana lah merpati selalu buat post2 sepanjang ini... tapi benda ini memang sudah untuk di gambarkan dengan kata2..... Jadi, sekali lagi terima kasih buat Persatuan Pengajian Islam Uniten (PPI), Smart Group Uniten (SG), dan semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.....

             Ya Rahman Ya Rahim.... Bantulah aku dalam meneruskan pejalan hidupku ini... letakkan istiqamah dengan dengan hatiku agar aku sentiasa berada di jalan-Mu yang Engkau redhai.... sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.... Syukran ya Rabbul Amin.... :'D


***pstt.... merpati think..... merpati want to stop dancing.....why??....hmmm next post k... ^_^

Friday, December 17, 2010

....... a boy and a girl part2.....

waa.... never made a serial post before... as if there are people outside there who wants to be a loyal follower... don't dream so high merpati...!! or perhaps there is.... hmmmm *optimistic... you never know right...

ok... left alone in my room right now make me so eager to at least post something in my blog before i start my study... hahhah what a rubbish!!!

well... about the last post.... actually i just finished reading a book... see that.. 'a book'... hhahha because me and book.. totally isn't really a perfect match... hhaahha ^_^... well, the book entitle 'AMINAH Bunga Kaum Quraisy'..... yup, it is more to an Islamic kind of book. However, i can convince you guys that this one is different. Usually, we will know or read more about Rasulullah story when we talking about islamic book, but this one it tells about the history and life before that... the life journey of Abdullah and Aminah.. Rasulullah parents...

hmmm seriously a couldn't hold my tears from bursting out when i read the part when Aminah died because she missed  her husband a lot... then Rasulullah who was just about 6 years old at that time if i'm not mistaken... truly a wonderful and pure love wasn't it...??

ok... if you want to know more you have to read yourself the book.. trust me it's truly worth it... ^_^... ok before i go.. here some of the beautiful quotes in the books by the writer, Ezee Rahmani....

Sayu hatinya melepaskan pergi,
Kekasih hati suami tercinta,
Hati bergelora mengiringi,
Bersama linangan air mata........

Bagai disiat dihiris sembilu,
Mendengar tangisannya tersedu-sedu
Memanggil bondanya meratap sayu,
Pulangkan bonda ke pangkuan ku.......

Saturday, December 11, 2010

........ a boy and a girl.....!!




 ..... here a story.... about one girl and one boy...

 but....
 for the girl...., she said

 then, the sincere boy asked her ....


with high hope to be together till.....


the boy: i promise to.....


however, ALLAH have his own plan.....


the girl: where are your promises??....


its hard.... but
the girl hardly tried to accept the FATE.....


may your soul be in peace.... thank you for the your love... even just for a moment.... i live my entire life with it because loving you would be the best feeling in my life beside the love to the Almighty and beloved parents....

*** hmm... strange?? why suddenly merpati wants to share a post like this??... ok...ok... easy guys...!! i will tell you all the answers in the next post ok??.... ^_^