Search This Blog



Wednesday, May 19, 2010

...MaaFkan saYa ciKgu...???

hmmm... mungkin sebab kehilangan rakan yang terdekat... aku rasa hari guru kali ini x semeriah seperti yang aku alami selalunya...

biasalah seperti biasa.. menjelang Hari Guru.. tiap tahun mesti aku akan sibuk dengan persembahan...
tapi.............................. tahun ini ditambah pula aku dah x bersekolah.... seolah-olah x ada reason yang kuat nak meraikannya.. Semakin dirai... semakin teringat waktu sekolah dulu... dan semakin teringat waktu sekolah.. semakin teringat kenangan zaman sekolah bersama arwah.....
sesungguhnya kehilangan itu suatu yang memeritkan dan memedihkan.........

anyway.. still don't want to miss this opportunity, i just want to exprees thousand millions of thanks to my teacher... especially to my teachers in
                 ~ TADIKA JLN. MUSTAPA,.........
                 ~ SK. BANDAR,.....
                 ~ SEKOLAH RENDAH AGAMA PARIT LAPIS,.....
                 ~ SMSJ KLUANG, SMK (P) TEMENGGONG IBRAHIM
                 ~ SEKOLAH AGAMA DATO' ONN ...
terlalu banyak yang diajarkan bukan saja untuk duniawi tapi juga untuk alam seterusnya....

most special thanks to:
  • Pn. Sharipah.... my first kindergarten teacher...
  • En. Selamat bin Yusof.... my zapin teacher, my tuition teacher... and my most favourite teacher
  • En. Budiman.... mana boleh lupa jasa dia, turn my science result up side down... from fail to a.. hehe
  • En. Abdul Aziz.... hahah baik dan selalu manjakan anak murid dia yang seorang ni... (janagan cemburu).. heheheh
  • Pn. Rosmawati.... jiran.. dan cikgu yang betul2 faham gaya belajar yang murid minat... cikgu agama kegemaranku...

and last but not least ada 2 orang cikgu aku yang x akan kulupakan sampai bila2.....

hmmm selalunya bila sebut soal hari guru kita akan sentiasa ingat cikgu yang banyak berjasa dan baik pada kita tapi.. tiap kali hari guru aku pasti x boleh lupa peristiwa aku bersama 2 orang cikgu ini....

pertama: Pn. R*****....

mungkin x ramai yang tahu... aku mula berpindah ke SMK(P) TI pada tahun 2006... iaitu saat aku darjah dua... pastinya pelajaran di tiap sekolah berbeza antara satu sama lain.... i wish everyone could understand that situation... di mana waktu itu subjek muzik.. memang jelas yang aku x pernah mahir dengan not2 muzik (walaupun yang mudah... kalau kita tahu...).... aku terpinga-pinga.. Puan R*****, cikgu muzik kelas aku laju saja mengajar.. nak ku pinjam kawan sebelah.. kawan sebelah tengok yang sebelahnya... nak ku pinjam kawan yang depan, kawan yang depan masih menyalin.. nak ku pinjam yang seberang sana, yang seberang sana masih 'bergusti bicara' tentang jawapan yang sebenar... aku nekad tanya cikgu... tanpa sedar yang aku budak baru, cikgu terus melulu....

                  " hai benda senang pun x faham..
                    bodoh apa... urm... bahagian apa
                    yang x faham...???
                    kan yang saya dah ajar sebelum ni...."......

lebih kurang macam itulah ayat dia... kalau setakat marah mungkin aku boleh terima tapi sampai keluar perkataan.. B***H... hati siapa yang x terguris...  kelopak mata aku berair tapi aku diamkan... kawan sebelah unjukkan bukunya yang telah siap jawapan... aku tanpa suara terus menyalin... aku terus keluar ke bilik air bila waktu muzik habis.... sampai bila2 saat itu x akan aku lupakan.... bukan menyimpan dendam.... tapi bak kata orang, luka walaupun x berdarah lagi namun parutnya masih ada... siapa yang bersalah dalam hal ini??????



kedua: Pn. J*******....

aku darjah enam ketika itu.... waktu Pn. J*******  mengajar.. tiba2 dia memanggil aku dan kawan aku lagi seorang ke depan.. katanya kami belum berikan berat badan kami untuk dimasukkan dalam buku rekod... dia suruh kami pergi ke bilik guru dan timbang sekarang.... tanpa banyak bunyi aku pergilah........
tapi di separuh jalan, Cikgu Suhaimi... ( guru disiplin)... panggil nama aku dan minta tolong letakkan kasut sukan di bilik sukan... x salah aku tolong kan...!!! aku pun pergi bilik sukan yang de kat hujung bangunan kelas aku... kelas aku di tengah2 antara bilik sukan dan kelas darjah 6 Zamrud.... jadi aku dan kawan aku melintasi kelas aku untuk pergi ke bilik sukan kemudian melintas kembali untuk pergi ke destinasi sebenar (bilik guru).. yang berada di blok satu lagi.... kami lintas kelas kami macam biasa la kan.. budak2... senyum2... sebab budak lain sibuk buat kerja.... aku perasan yang Pn. J tengok aku.. tapi aku x fikir apa2... sampai saja bilik guru lain pula problemnya.... alat timbang tu terlalu aneh buat aku yang masih hingusan ni agaknya.. kawan aku pun x tau mana yang nak dibaca.. kita mintak tolong dengan cikgu yang ada kat bilik guru.. tapi jawapannya boleh pula kat hujung2 ada ... kot..... hurmmmm.. pening2... lastly, agak2 je....
then continue our journey back to our class again... huh!! penat!! tapi bila sampai kelas Pn. J dah berdiri.... (rupanya siap rotan dekat belakang)... aku terus je ... bila nak buka mulut beritahu berat, Pn. J lebih mendahului..... kawan2 yang lain jadi penonton setia....

" pergi mana?? kenapa lama sangat???"
" ta..."
" awak ingat saya x nampak aku ke hulu ke hilir merayau.. saya suruh pergi bilik guru.. awak pergi jalan2.."
"bu..."
" tadah tangan...!!"
" x cikgu.. tadi...."
" dah.. tadah..."

sssssslhhhhhhhh!!!.. satu sebatan hinggap kat tangan aku.. diikuti kat tangan kawan aku... aku terus duduk.. x ada guna nak bersuara lagi... air mata aku.. menitik-nitik....  sambil buat kerja yang disuruh...
then aku x ingat apa lagi.... yang aku tahu... sahabat baik aku a.k.a. yang duduk di sebelah aku cube tenangkan aku... thanks a lot ammar... hanya kau yang tahu cerita sebenar kan....kan.... biarlah.... kali ini masih aku ke yang bersalah??????


....T_T....

.. innalillahirajiun...

...kenapa kau pergi begitu cepat....

maaf kerana agak lama merpati diam diri kali ini.. bukan apa... sesuatu yang diluar dugaan telah pun berlaku dalam hidupku...

     " kullu nafsin za iqatul maut..."...
                     ....setiap yang hidup itu pasti akan merasai mati....

rasanya bagai semalam kita bergurau dan bermain boling dengan kawan2 yang lain.. tapi kini kau pergi terlebih dahulu dari kami semua wahai MUHAMMAD ANAS KAMIL B. AHMAD..

tiada siapa pun menduga begini cepat panggilan Yang Maha Esa buat dirimu... seawal 18 tahun.. namun itulah percaturan dan garis hidup yang telah ditetapkan oleh-Nya sejak azali lagi....

aku rasa sedih sebab kita memang rapat waktu sekolah rendah dahulu.... hmm duduk depan aku.. asyik toleh ke belakang je.. nak sakat aku.. manis betul waktu itu.. sama juga waktu tuisyen.. kau akan jaga tempat duduk untuk aku dan kita akan sama2 belajar dengan fitri.. dan waktu zapin... hmm memang seronok...

kini tinggal aku dan fitri je... 'group jalan' kita empat orang dah x lengkap lagi.. tentunya fitri segan nak keluar dengan aku dan yana sahaja.... pemergianmu.... arghh... susah untuk digambarkan dengan kata2...

 ( saat terakhir keluar dengan kawan2 yang 
   lain bersama arwah.... anas.....)

kini aku sedar hati kau memang mulia... ingat lagi setelah lama x jumpa... (after that bad things happened between two of us...).. kau memang ikhlas nak kawan dengan aku... namun aku je yang x yakin... asyik fikir negetif je..... ish.. kenapa la aku begitu jahat...!!!

tapi aku mujur.. aku sedar dah semua itu... tapi mungkin agak terlambat... kita rapat balik saat kau dah menderita... kenapa kau x pernah cerita kau menderita sakit... ( akhir tahun 2009 kau memang pandai kau simpan)..... tapi rupanya kau dah x lama lagi kat dunia ini.... atau mungkin ke kau pun baru mengetahui bahawa kau ada ketumbuhan di paru2...???

mungkin kerana itu aku buat satu video specially for you... for your kindness, because you are such a very good friend to me... kau buat kami ketawa dengan gurauan kau dan kau ingatkan tanggungjawab wajib kami sebagai muslimin saat kami semua terleka... kaulah insan yang terbaik.... mungkin Allah sedar hakikat kasih sayang kami x cukup buat dirimu.. maka dipanggilnya kau kembali di sisi kasih sayang-Nya yang agung... sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui tiap sesuatu.....








buat rakan2 yang ingin melihat videonya... please view my facebook profile.....

semoga aku tabah dan aku reda dengan pemergianmu kali ini..... semoga rohmu tenang disisi-Nya...

... ^_^.....