Search This Blog



Thursday, December 20, 2012

20.12.2012

Assalammualaikum..

menarikkan tarikh ini? hmm... apa yang mampu merpati kata, hari ini cuma berseronok je dengan rakan serumah. Pagi2 tengah angin kuat, kami semua pergi keluar main salji. Kemudian, tengok cerita drama sampai ke malam... *p/s to adik2 semua : not really encourage okay? hehehe

Dalam cerita tu, nama pelakon utama dia ain.. hmm rasa macam dia pula yang berkata-kata pada ain. *apekaa ain ini kan.. sudah2!!

okay, rasa macam banyak benda yang nak tulis sejak hari final exam sampai sekarang. Tapi tak tahu mana nak mula. keputusan dah keluar sejak dari semalam lagi, tapi....i don't really have the guts to look at it. Ya Allah, rasa sangat takut. Antah apa la keputusannya. Hanya tunggu bila merpati betul2 ada keyakinan. Bila? Wallahualam....

Sekarang tengah cuti musim sejuk. Plan insyaallah akan ke New York, moga ilmu bertambah, pengalaman juga bertambah. Semoga selamat pergi dan balik. Takut juga sebenarnya nak menjejakkan kaki di kota yang besar tu. Tambahan lagi, merpati hanya dengan 2 orang kawan perempuan je. Kalau ada rezeki, boleh la jumpa kawan merpati merangkap tutor merpati masa kat uniten dulu.

And one last thing, hmm....hmmm... should i, or shouldn't i? Mak ajak balik Malaysia tahun depan, and setelah kira2, insyaAllah, duit simpanan cukup.. Ya Allah, berilah petunjuk. tak nak bebankan mak dan ayah.  Harganya bukan la murah nak balik macam itu je. Tapi, jujur, memang lah sangat rindu dengan Malaysia.

What's going to happen next? We'll see...

^^v fly merpati to bed because it is bed time.. heheh

Thursday, December 13, 2012

inikah penentu?

ya Allah... sangatlah tak senang duduk sekarang.

Nak makan, rasa nak terkeluar balik, nak minum, rasa macam dah terlebih kembung dah, haishh ya Allah, tenangkan hati ini Ya Allah.

Sekarang di Gerdin Building, bangunan untuk pelajar jurusan business. Dalam masa kurang dari 3 jam lagi, aku akan menghadapi final paper for the final day of my first final exams in Iowa State Univeristy, USA. Tahniah pada aku sebab final paper hari ini ialah Com S 227, subjek yang paling mengerikan pada aku. Jujur, subjek ini memang amat pudar harapan untuk dapat A. aku hanya boleh mengharap B atau B+. Benar, kun fayakunn.. jika Allah berkehendak, maka jadilah ia. Namun, realitinya, setelah kira2 aku hanya akan dapat A kalau aku dapat 199/200, kalau tidak silap la. Lebih kurang macam itu. Mengharap graf ada penurunan adalah harapan terakhir aku. Yang itu, aku yakin dan berserah pada Allah semoga Dia melembutkan hati instruktur ku.

Hakikatnya, banyak yang terlalu mengejar grade sehingga lupa pada niat sebenar kenapa kita belajar. Ingatlah bahawa.. :

        Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka 
        mengabdikan diri kepadaKu 
                                                            ( Ad- Dzariat 51 :56)

maka dengan itu, aku selalu berdoa agar aku sentiasa berpijak di bumi yang nyata, tariklah aku kembali padaMu ya Rabb jika aku leka dan alpa.

Akhirnya, aku yakin, tiap usaha tiada yang sia2. Oleh itu, Ya Allah, Kau kurniakanlah yang terbaik untuk hambaMu ini. Jika kau menginginkan aku A, aku terima dan bersyukur dengan nikmat ini, jika tidak, ku yakin bahawa ada peluang lain dan nikmat lain yang lebih baik untukku dariMu.

-----> satu kupinta dariMu, berilahku kekuatan mengharungi ujian ini.Tiap air mata ini hanya mampu kuadukan kepadaMu kerana Engkau sentiasa ada dan dekat dengan tiap hambaKu yang bersabar dan berdoa.

amin... doakan merpati ye..

Saturday, December 1, 2012

... i wonder if ...

My reflection was in the window of the train I boarded in the new town.
My eyes are uneasy.
Don’t forget the lesson you taught me

The flowing scenery makes me suddenly take a deep breath.
Looking up at the sky’s horizon


i wonder if.........





source : http://infotaip.blogspot.com/2012/09/snsd-all-my-love-is-for-you-english.html

Sunday, November 11, 2012

.... my heart ...


may us istiqamah in our journey to reach close to Him, ameennnn... 11/11/12

... hari ini ...

hmm... malam semalam merpati tak dapat betul-betul tidur nyenyak.. sejuk? mungkin.. hari ini dijangka salji (mengikut ramalan cuaca).. walaupunx salji tapi tetap juga sejuknya mencengkam sikit dari biasa.. dan sebab yang paling utama ialah.. MIMPI NGERI

ya allah, sangat ngeri.. hanya Allah je yang tahu bertapa takutnya merpati bila fikir balik mimpi itu. selalunya, kalau mimpi susah nak ingat apa mimpinya, tapi mimpi yang ini, sangat jelas..

tapi seperti biasa, mimpi bukanlah cerita lengkap, just pieces of it.. yang merpati ingat, dia bermula dengan suatu majlis, kat dewan.. ada budak kecil lari ke arah merpati dan pegang tangan merpati.. indah2.. rasa macam kenal rapat dengan budak kecil yang petah bercakap tu.. antara ayat yang merpati ingat, dia nak ikut merpati balik, tapi ayahnya tidak membenarkan.. ^^v

seterusnya, merpati dalam bas.. mungkin dalam perjalanan balik.. dan bas rosak di pertengahan jalan. anehnya, bas rosak betul2 berhadapan dengan sekolah rendah merpati di batu pahat.. walaupun tak jelas, namun yakin itu sekolah lama merpati..

tapi yang sedih dan menakutkan ialah berlaku rusuhan dalam kawasan sekolah.. merpati bukan berniat untuk bersifat perkauman, tapi dalam mimpi itu sendiri memang nampak pelajar india sedang mengamuk.. tiada siapa dibenarkan keluar dari kawasan itu.. mereka betul2 kelihatan seperti gangster2 walaupun masih kecil..

dan kami, hanya mampu memandang dari luar.. dan merpati sendiri, hanya mampu menjerit, seakan tak percaya mereka mencederakan guru dan rakan sekelas dengan dasyat.

ada yang dihumban dari tingkat atas, ada yang disiksa kerana cuba hubungi polis, kerusi dan meja dilempar ke cermin tingkap kelas hingga mencederakan pelajar dan guru..

Ya Allah...Ya Allah.. istighfar sungguh dalam hati..

seingat merpati, merpati dan beberapa rakan dari dalam bas mendekati intu pagar dan mendengar teriakan pelajar, gangster tersebut menyangkakan kami polis dan mereka menghumban pelajar yang dianggap menjadi tali barut polis ke bawah.. kami ramai2 dapat menyambutnya *ni epik sikit..

mereka jadi makin marah, dan tanpa sedar mereka menghumban sesuatu ke arah kami, dan ahhhhhhhhhh... huhuh merpati dah tersedar lak.. harap2 nya x la menjerit dalam tidur, kalau tak, semua housemate mesti pelik.

Astagfirullah... pengajaran dalam cerita ini :
--> mungkin ada benar, perkara seperti ini tak mustahil akan berlaku dalam generasi kita kerana, lihatlah sekeliling sekarang, akhlak manusia semakin runtuh.. ibu anak saling berbunuhan.. renungkan lah..

dan..

--> mungkin penangan kelas sociologi merpati yang sampai terbawak dalam mimpi.. kanak2 di US ni kadang2 mampu melakukan perkara yang di luar jangkaan hanya kerana tekanan dari rakan2 yang membuli mereka.. kelas socio hari itu membincangkan soal "masculility nowadays have changed teenage to violence" lebih kurang la. merpati asyik terfikir kalau benda itu berlaku di Malaysia, macam mana la agaknya..

begitu la.. hmm mungkin salah satu langkah yang patut kita lakukan sekarang ialah didik diri kita dengan ilmu dan akhlak.. ILMU ITU JAMBATAN KE SYURGA.. sebab dengan ilmu bukan sahaja dapat mendekatkan diri kita dengan Allah, tapi ilmu yang berguna dapat membimbing akhlak kita.

p/s : untuk sekarang, mari bersama-sama jaga diri, rakan2 dan kaum kerabat sekaliannya.. moga kita semua dan Malaysia sentiasa dilindungi Allah... ^^v peace!!


Tuesday, November 6, 2012

... i wish ...

i wish.. i wish... thinking about the best wish i could make right now.. in fact, it would be wonderful if my wish is being granted.. hmmmmm

while my housemates busy talking about dslr, i really dreamed to owned one camcoder. i can record each and every.... urm.. ok .. too much.. i mean i can record most of my life moments here. during celebrations or vacation, buying my first car maybe, and graduation..

and really..really wish that i had a chance to ride and play with horses.. i don't know. i used to like the idea of being a country girl when i was a little kid. funny..? hmm

and want to know what i really wish right now? at this moment? i really...really...really....really... wish that i do not have to depend to anybody. it feels like i'm easily relying of people. wake up merpati, when will you understand that even your own shadow leaves you in darkness.. Only Allah knows what i'm facing right now. .. i don't mean to burden him. i asked for a help and if you do really have exam tomorrow, why don't you say so? astagfirullah.. what have i done. stop counting on people, merpati.

believe in Allah because He never leaves you.. amin2!! 

Friday, November 2, 2012

... hearts and minds ...

i really missed home.. :(

trying really hard to chill this self up. tones of works still left undone. today is quite a fun day for me..

--> Kak Ara brought us to noodle store for our dinner then we went to grab an ice cream ^^v
--> Went to Target with my housemate.. hmm ended up bought simple winter coat..
       *can't believe i bought something at Target :0
--> Went to Bingo with my friend, Jordan, and i won a prize... wow i'm so lucky..

Alhamdulillah.. i can at least bring a smile back at my face after these past few days of sorrow. You are all by your own merpati.. you have to be strong as you we before. have to RESET back my mind. i used to be a strong girl that don't easily get beaten by my own hearts and feelings.. enough is enough..!! no more playing around the bushes. sometimes this is what best for you now.

*sometimes you just have to let go something that you think is good for you now, so it will end up better later in  the future.. Allah knows best..

......may Allah bless that 'person' and his family...amin..... 

just having a little fun then suddenly pre-assignment for java is already up. hmm exam next.. essay and hmm what a life.. insyaAllah... for Allah for Islam...

Wednesday, October 17, 2012

.... money...money....

yes, you hear it right, this time it is about money.

MONEY is a pretty big thing to talk about. I know that i'm not that kind of person who really experts in money order or economic/finance management, but i know how it feels when you really have to really budget your expenses so that you can keep some in the bank. My family deals with this business world since i was a in baby boomers years. I can see how my father work hard to rise our family. The ups and down of life change rapidly. I guess due to that reason, i often tell myself that i don't want to have business as my one and only job, i have to have a steady job. Business could be my second (really? am i capable to? haha Allah knows.. :D)

Anyway, that was just an introduction. Miss them a lot.. ^^ All the hardship will be paid off the moment i sent them to Mekah.. Amin... that's what most children want to give to their parents, right?

heheh okay, back to the topic. Hmm money right. Yeah, one of the reason why i suddenly camo out with this idea is because i just received extra money from JPA. Well, not really an extra. It something that i paid by using my money first, then JPA just returned it back to me. Done. So, i'm thinking of buying my bro and lil' sis a present for their birthday. They gonna celebrate their birthday without me.... T.T
i wish to find something that will arrived in front of our house exactly on their birthday. Isn't that cool? Surprice!!! My lil sis definitely gonna be so excited.. *well, her first parcel with her name on it..very epic..hhahaha

O ya.. Hopefully i have enough money to survive here until the next payment (payment?? >< ) from JPA to support my expenses here. The house payment, the electric bill, phone bill, winter clothing and other household.. wow start sounded like very...very...matured?? ^^

p/s : o ya... hopefully i have extra money to buy a bike ^^ and heee i found something "charming"...
 okayyyyy see ya..

^^v  moga Allah merestui perjalan hidup ini, dekatkan daku dengan sesuatu yang baik dengan diri ini, dan bimbinglah aku memagari diri ini dari sesuatu yang buruk untuk diri ini... amin...


Saturday, October 6, 2012

.... lower our GAZE... ?

It was a fun evening today. First IMAN program here. However, there are a few thing that i want to highlight in here: *sort of like a comment/ critic?

       - maybe in the future, we should provide a few basis rules on how a game should be conducted accordingly with the islamic compliance. it's Islamic Malaysian Association after all

       - at create a clear plan or function to each person involved. I'm one of the event management bureau, and i no nothing about the plan/activity for that day. *maybe they want to make it a surprise even for the one in the bureau itself

but all in all, it was a great event (except the part we some of them taking picture like.... urm... a bit kinda western way or it is just me who being too conservative?)...and i enjoyed it.

... the fall is here, and its freezing cold here. just imagine how winter is gonna be.. @~@

^^v may merpati strong and strive hard + smart in her study for the sake of Allah, Islam, Family and all Muslim as a whole.

        

Friday, October 5, 2012

... Muslim vs Cristian ...

Assalammualaikum... Jordan, Megan, Vivian.. urmm forgot the other one >< huhu

It was really a great time. I made a lot of American friend today. Thanks to Jordan. Even though she is a Cristian and i'm a Muslim, it feels like there was no barrier between us. We talked about God's creation, reality of life and it's kinda sad because i never had the chance to ask her about her opinion on the film The Innocence of Muslim... should i? or shouldn't i?

she treat me a really nice coffee... Love it!!! ^^v *terharu...

okay, i miss my bestfriends... huhu

p/s: forgot to take picture of that nice awesome coffee.. huhu..

Tuesday, October 2, 2012

.... that somebody ...

okay, this should be just a simple post ^^ *hopefully

Seusai doa selepas solat, tiba-tiba tersenyum sendiri mengenangkan peristiwa masa di Uniten dulu. Indah waktu itu terutamanya apabila ada mereka-mereka di sekeliling yang amat prihatin terhadap kita. Pastinya, antara semua kenangan itu, takkan dilupakan pada seorang insan yang sangat baik hatinya. Malah, sampai sekarang tetap prihatin...bilakah mungkin dapat kita bersua lagi?

peristiwa yang pastinya terpahat... pabila dia merancanakan kejutan yang memang x disangka. Sebagai tanda maaf katanya. Sedangkan dia tidak pernah bersalah apa2. Daripada satu kelas katanya, sedangkan satu hamper itu semua duit dia.... ^^v dia memang insan terpilih. moga suatu saat nanti hidayah allah mengetuk pintu hatinya.

okay, that's all.
alhamdulillah i'm doing quite well even though the result wasn't really as expected. Insyaallah, Allah is the Best Planner.
just a simple video in memory of section4 ======enjoy=========! ^^v

http://www.youtube.com/watch?v=amG-GMLpiic&feature=channel&list=UL

Thursday, September 27, 2012

.... di alam seterusnya selepas hidup...

hmmmmm,,,,, i dreamt about my grandmother. Can't really remembered everything but i kinda miss all her cooking...  al-Fatihah for her...Amin..

Tuesday, September 25, 2012

.... hari-hari itu sudah tiba ....

Ya Allah.. kali ini memang sangat menguji.. bukan aku x cuba, tapi akhirnya tewas juga. Air mata kali ini seakan-akan menjerit keluar. Hari-hari yang berat bagiku sudah tiba juga akhirnya...

Hati yang tengah sakit dicurah dengan asid markah statistic yang tidak seperti yang dijangkakan, ditambah dengan markah assignment english yang hampir2 ditolak dan akhirnya, pada saat terakhir untuk menghantar assignment programming, baru sedar ada kesilapan yang malangnya hingga satu minit yang terakhir, tetap tak dapat aku rungkai... tahniah..!!

rasa sangat sepi bila cuba hubungi kawan untuk bertanyakan hal programming dan masing2 tidak dapat membantu atas keterbatasan waktu dan urusan, cuba mengadu pada sahabat baikku, meskipun mereka sedia mendengar, aku tahu mereka ada perkara yang harus diselesaikan waktu kuliah sebegini..pada siapa lagi..? Terima kasih kerana sekurang-kurangnya buat aku sedar, aku harus dan sememangnya perlu bangkit sendiri. Untuk kali pertama bercerita dengan kandaku, seolah-olah tahu keadaanku. Niat hati tidak mahu membimbangkan dia, apatah lagi bonda.

  Ya Allah, berilah aku kekuatan....  :'(  

Tuesday, September 18, 2012

.... Kekasih Allah dihina ....?

Ya, Allah... dunia sememangya sudah akhir zaman. Fitnah berleluasa dan musuh Islam semakin bermaharajalela...

Baru-baru ini kita digemparkan dengan filem yang menghina Nabi Muhammad SAW. Ya Allah... sudah hampir seminggu merpati tahu soal ini, tapi entah mengepa masih tiada keberanian untuk melihat filem itu walaupun hanya thiller sahaja. Tetapi, entah kenapa hari ini merpati ingin melihat apa sebenarnya yang terkandung dalam filem itu.

Subhanallah...rasa sangat sedih sekali bila melihat video itu. Walaupun bukan lah kepada filem itu yang sebenar filem itu tapi yang telah diambil sebahagian partnya, tetap juga, tidak sampai separuh, merpati tidak sanggup untuk melihatnya hingga ke akhir.. Sanggup mereka memperlakukan sebegitu kepada Rasullullah. Apa lah salah Rasulullah kepada mereka.

Geram, marah dan sedih bercampur baur kepada pelakon-pelakon itu. Semua yang berkaitan Islam, diputar belit kan.. Ya Allah.. Hati memang tak boleh menerina. Aku hanya mampu berdoa agar Allah memberikan hidayah kepada mereka suatu saat nanti. Tunjukkanlah kepada manusia sekaliannya, apa kebenaran yang sebenar. Allahuakbar....


Aku mungkin tidak pernah bertemu dengan Rasulullah, namun, aku tak sanggup melihat baginda diperlakukan begini.. Kalaulah Rasulullah berada di depan mataku kini, apakah jawapanku kepada baginda?? Umat apakah aku? Baginda amat mengingatiku hingga ke akhir hayatnya, namun aku...? Astagfirullah hal azim.... T.T


Friday, September 7, 2012

.... Garam & Rasulullah ....


Rahsia Garam... Amalan sunnah yang tak diketahui...

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka

Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam ".

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:

1. Penyakit Ghaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.

2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.

3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.

4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan

5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.

6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.

Petua lain berdasarkan kajian

>> Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

>> Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

>> Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

>> Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

>> Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya

source : fb Aizuddin Jamil

p/s: ternyata ada banyak rahsia di sebalik setiap sunnah Rasulullah. Sejujurnya, merpati juga kurang pasti kesahihan semua perkara yang diperkatakan di atas, namun benda yang baik, apa salahnya kita amalkan. Kita serahkan selebihnya kepada Allah.  ...............^^v


Wednesday, September 5, 2012

.... strong or not...

Assalammualaikum to all...

hai...
it has been roughly 3 weeks i'm in Iowa... Ames to be specific. Wuu seems like 3 months.
why? i don't know. i guess it will be hard at first, but as time passes by, i will get used to it. hopefully.

ok, well, i don't really have much story to share. The class was good, lecture was nice to me and classmate...well, some of them are cool and friendly, some..i don't really sure. Maybe, seeing me wearing a hijab made them scared. is it? i don't know. it would be best if i just keep focusing on my study. My study? hmm i can't explain more. So far i enjoyed it and maybe after my first test we can discuss more on that. For now i can say that i'm good and fine. No high tense or pressure.

Moving on to the next topic. Key point "independent"
Last few days, i felt a bit..hmm how to say... lonely? no.. there were so many people in front of me, but i felt empty. Ok, maybe this is the moment where i should say, i miss my best friends, my dear syafika huda and my lovely ex-roomate, didi. oh ya, i think i miss my niece too, Auni. hahah i even had a dream about her. *miss her smile... ><
Basically what i'm saying here is that, maybe this is the time i have to be independent. i can't always hope that someone will always there to hear my problem or to take care of me. It seems like this last few weeks, everybody is busy. *ok, i got it.not gonna disturb you guys

 " o you who have believed, seek help through patience and prayer. Indeed Allah is with the patient"
                                                  ( surah AL- BAQARAH 2:153) 

hence, my only companion is Al-quran. i kinda have to set my mind "i have to".."i have to"....
even in my class right now, i'm the only malaysian and muslim i guess. so....read between the line.

i think that's all. have to do something else. programming especially. pray for me ok?

p/s: MY FIRST POST IN MY BLOG BY USING MYDEARMAC.. ^^v

................................................................fly merpati ^^v

Friday, August 31, 2012

.... Hello America ... *part 1

Bismillah...

Alhamdulillah syukur, akhir nya merpati dah selamat sampai di bumi Obama (president sekarang la) ini..
Alhamdulillah juga sebab dah masuk 3 minggu merpati dekat sini...

hmm perasaan???
satu yang merpati perasan, memang merpati rasa kehilangan. mungkin jarak kali ini, ialah jarak yang paling jauh dan paling lama mungkin akan merpati rasakan. It ok.. Let it be..

Okey... now let's start something that i can share.. just a simple one i guess because it's late now and i'm a bit sleepy.. :D heee

1st, all people here are so friendly.. neer stop smile or say at least, "hye".. 
2nd, hmm i really hate toilet at here.. it has to be dry, or else you'll end up will a a small beautiful ocean inside your toilet because this water can never go anyway, it stays there.. yup, easy to say, only the bath tub have the hole for the water to go out..huhu so basically, washing our cloth in the toilet? it's not gonna work

3rd, now i learned to make friends with people all around the world
4th, iowa is really full of surprises
5th, i finally countered one of the biggest fear in my life.. Alhamdulillah... i'm truly an adult now.. >.< lol

the rest i will tell you guys more.. hmm so far, i love ames because it's not much different with my hometown, batu pahat. and also thanks to Allah for all the bless i've got so far and may i have the strong mind, body and spirit to keep fighting up to the glory ...

really need a strong faith... merpati, insyaAllah you will made it till the end.. amin ^^

*Selamat Hari Raya Aidilfitri (if i'm not too late, am i) and Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia...

Saturday, August 18, 2012

... Aidilfitri seorang perantau ....

Rasa seperti semua yang dilakukan hari ini bagai x menjadi... Sememangnya xdapat nak dibandingkan kemerihan dan keseronokkan berhari raya di Malaysia... Aku ada bersama kawan2 dan senior2 aku kan bergotong-royong tuk juadah sambutan aldilfitri untuk semua pelajar Malaysia yang ada di bandar Ames yang hening ini. Namun dalam kemeriahan dan kekecohan yang mungkin aku rasa malam ini, aku tetap merasa kosong... Ya Allah hanya diriMu sahaja mengetahui resah hati ini. Internet rumah tiba2 bermasalah disaat hati ini ingin mendengar suara bonda dan ayahanda serta saudaraku yang lain. Mungkin Allah merasakan aku x cukup kuat untuk mendengar suara mereka dikala takbir sedang asyik berkumandang. Hati yang gelisah ini telah ditambah keperitannya dengan ayat2 pedih semalam...

Maka biarlah pada diriNya kuserahkan segalanya...
Salam Lebaran untuk semua yang mengenali diri merpati selama ini. Maafkan diri merpati yang sememangnya tiada niat menyakiti mana insan di muka bumi ini...

Saturday, August 4, 2012

.... the time has come!! '~' 8/8/2012 .....

Morning to all Muslim and people in this world.. *what kind a line is that.. pfff

So yeahh as you can see 8/8/2012 is just 3 days ahead.. it feels like, 1..2..3.. ok Wednesday already.. say what?? :( huhuhuhuhu

Its not that i'm scared.. don't get me wrong. i'm just...hmm.. just ... nervous and a bit reluctant.... hey raya is just around the corner, its not wrong to feel that way, right? Especially when i'm looking deep into my mom's eyes.. oh Ya Rabbi... this tears can burst anytime

I guess the only best part about that Wednesday is that, i going to meet my superb best friend.. yey, for that... and what makes me even tick, insyaAllah my friend from smsj also will be there.. but3x... that is because to say farewell to me.. uhuhuh

ok, i've no word right now........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ =((

fine, what ever it is, it is my destiny... its time... i really have to set my mind.. study hard.. eh wait.. no no.. study smart *wink2... get good grades, grab as many experiences as i can then return home to serve my family... oh yeah, not forgetting my country.. heheheh ;DD

a penny of though or a piece of advice would be great for me right now.. anyone?? hahah ok, never mind :p i guess the next time i'll be writing on this blog, definitely i already be there or somewhere around there...

pray for merpati ^^v.........

Tuesday, July 31, 2012

.... the hidden truth ....

Salam Ramadhan to all... it seems that we manage to finish up this year ramadhan up till this 12th Ramadhan. How's your Ramadhan going on so far? Have you filled those passing Ramadhan with good deeds? I really hope you do so ^^ like i mentioned in last entry, this is our moment, grap this golden chance while you still can, because life is short. We might never knew if we still had the same chance next year..

well, as usual...that was just the intro... "The Hidden Truth"...
that's what i want to talk about.. i guess if you are a social networking kinda person, definitely you must have heard about the conspiracy theory and wild speculation about this ongoing Olympic 2012...

During their opening ceremony.. strange? 
=)) In my opinion, some might be true, and some just like "adding the icing to the cake".. well, i'm saying that all of these theories are true and good, for some reason; it is a good reminder to all Muslim to be aware; however, exaggerating too much, may give a bad side effect.
So, all in all...it is up to us to think and decide, whether you want to disagree totally or lets put it into action. And action here definitely i meant by a good and syaria' compliance ok...? Because instead of accusing people stupid, too paraniod adn "taksub", its best if you can reflect yourself back. They have quite a pretty smooth and tricky plan, so why can't we came out with such ideas to turn it back against them. It doesn't always have to be war and using weapons or what not. Remember, sirah nabawiah  taught us a lot of valuable things that we can imply it in our daily life, including this one. So, think people...Allah give you aqal  for you to use it not waste it.

Ok peeps that all for now. If you guys anxious to find out more about this things, i provide some links here. Read the article and not forgetting the comments. It is nice to actually listen what others have to say ^^

http://adam-thehiddentruth.blogspot.com/2012/04/rancangan-ahli-jemaah-dajjal-ke-atas.html
http://adam-thehiddentruth.blogspot.com/
http://adam-thehiddentruth.blogspot.com/2012/04/rancangan-ahli-jemaah-dajjal-ke-atas_11.html
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=344386548976205&set=a.199714993443362.50926.199620680119460&type=1&ref=nf
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3952332798984&set=p.3952332798984&type=1&ref=nf

This is said to resemble Nabi Musa.. hmmm??


nite... ^^v

Sunday, July 29, 2012

....extra inside story.... :D


a little something about 'my best day'... forgot to upload it...








**trying to find a way to get rid of this nervous.. it has been decided on 8 august... just around the corner...
any advice?? Ya Allah, give me strength.. : |


Monday, July 23, 2012

.....Ramadhan ya Ramadhan...

assalammualaikum...
hmmm.. dah jumpa Ramadhan lagi kan? Alhamdulillah... merpati dapat gak merasai nikmat Ramadhan tahun yang ke-20 ni. Allah masih memberi kesempatan untuk merpati musahabah diri dan kutip sebanyak pahala yang munkin di bulan yang penuh barakah ini..

Azam :
(ni kira checklist yang HARUS dijalankan dengan jayanya ;DD)
 ~ Khatam al-quran..
~ Terawih penuh kecuali waktu special yang Allah beri dan up 2 rakaat dari tahun lepas
~ Qiam paling kurangggg... 2
~ Dhuha sekerap mungkin
~ Malam Lailatulqadar... *ni istimewa sedikit


JOM BINCANG SIKIT APA DIA MALAM LAILATUL QADAR


=> malam yang lebih baik dari seribu bulan
=> antara waktu yang mustajab untuk berdoa
=> malam penuh ketenangan dan rahmat
=> kemuncak bulan ramadhan




Jadi, itu hanya info ringkas yang merpati faham bila sebut soal Lailatulqadar... memang indah bila membayangkan kita cuba mencari malam yang terbaik itu, sedangkan kehadirannya kita xdapat untuk memberikan tarikh yang muktamat bila. Para ulama' hanya dapat memberikan gambaran2 dan tips2 untuk mencari malam yang penuh misteri ini. Misteri namun penuh berkat. Cantik kan Allah susun.
Kalau mahu bahas lebih panjang, bolah jadi 3 jam merpati bebel nanti ^^ jadi apa yang merpati nak kongsi dan insyaAllah boleh menambah fahaman terhadap ilmu Allah ini, 3 perkara je...

>> mari check balik, kita tahu ke sejarah lailatul qadar?
>> kenapa kita perlu 'hidupkan' malam lailatulqadar?
>> bagaimana untuk kenal pasti dan bagaimana untuk laksanakannya?

sama-samalah kita muhaabah diri kita kan.. merpati pun bru baca sejarah ni..
***malunya dengan kekhilafan diri  :<

akhirrrrrrrrrrrr sekali, perbanyakkan doa di bulan ramadhan ni, semoga kebaikan ini sebati dengan diri dan kita terus istiqamah...

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI, MOGA KEBERKATAN ALLAH MELEMPAHI DIRI KITA, KELUARGA DAN UMAT ISLAM SELURUHNYA... AMIN ^^v


jawapan:
mungkin ada yang xdapat jumpa jawapan pada persoalan di atas boleh la rujuk link2 di bawah :DD

Tuesday, July 10, 2012

.... al-furqan ....

i was going to post about this weeks ago but then, too busy doing something else, so.. :D hee


anyway, today or tonight, i just wanna share something about surah al-furqan which also one of the name given to the holy Quran

this is something i got after 'googleling' a few times..

----------------------------------------------------------------------------------------

Sabda Rasulullah s.a.w:

“Barangsiapa membaca Surah Al-Furqan (dengan ikhlas dan yakin), akan dimasukkan ke dalam syurga tanpa hisab.”


Barangsiapa menulis surah ini pada kerta atau kulit, kemudian diikat pada tubuhnya. Apabila ia masuk ke tempat yang mempunyai banyak ular, kala dan serangga berbisa, InsyaAllah aman dari segala sengatan atau patukan dari haiwan tersebut.


Jika dibaca surah ini sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih, lalu dipercikkan di dalam rumah InsyaAllah rumah itu akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ular-ular yang berbisa

-------------------------------------------------------------------------------------------

Baca 3 kali dalam air dan percikkan dalam rumah, nescaya selamat dari gangguan binatang liar dan ular

-------------------------------------------------------------------------------------------

intresting right...?? i never knew it before. heheh at least i learn something.
okep.. that's all i guess... still too tired.. guess what, i'm baby sitting my cousin who is just about 1 year n 8 months... fuhh perhaps i'm taking care of her a little bit too much because now, she don't let me to go anywhere away from her, not even toilet T.T nice one!! hahha cool experience though.. so yeahh i cannot think any much considering the fact that i will only be at Malaysia less than a month... 2nd time T.T

okey, hope for the best, may merpati putih be always strong for her future... amin ^^v


for extra info about other surrah, just click here : http://www.binamodal.com/kelebihansurahal_quran.pdf



Maahad Tahfiz Al-Furqan... (x sangka ada ^^)

Saturday, July 7, 2012

..... tanda kata ....

mulut mungkin terkunci
namun hati tetap mampu berbicara
dalam sepi ini
terasa amat gempita
kesepian yang sangat bergema

meragui
bertanya
berperang sebenarnya di lubuk rasa
adakah aku berada di titian yang benar
titian yang diredhaiMu ya Tuhan
persoalan demi persoalan menerpa
pelbagai dalih cuba diraih
hakikatnya
bukankah jawapan itu sudah ada di depan mata?

mereka berkata begitu mudah
namun bisikan syaitan bukan semudah yang disangka
telah ku bina tembok yang tinggi
namun akhirnya rekah juga dek hakisan kejahilan

benar
hati ini sangat rapuh
ya Allah
air mataku hanya mampu berkata padaMu
meminta agar terus diberi hidayah
sesungguhnya ittaqu Allah
padaMU jua kuserah garis takdirku

adakah aku di jalan yang benar?
adakah aku di jalan yang diredhaiMu?

* i think that's all... hmm it has been a while since i wrote the last poem. ok2 its not that good, just for fun actually not so fun because usually i wrote one when i feel something that its hard to let it out by words. in fact, i don't usually shared them. but this one, just let it be here :)

may Allah guide me and guide me to the right path.. :'((

Friday, July 6, 2012

.... tribute to 2010 and 2011 ....

well... yup, i know... too long without any update right?

what to do.. been busy with passport, visa, medical checkup n what not... *good excuses right ;DD

But seriously.. don't have much time to think of a better idea to write here. Whenever i got the idea and time, urghh internet problem.. i don't really sure what happened with my internet connection. sometimes ok, sometimes don't. (wanna play pick-a-boo is it?? hahah)

ok... as usual that was just the intro... the real topic here is TRIBUTE TO 2010 AND 2011 :D
like a mentioned last last last entry, each year, supposedly i wrap up what happened in merpati's life throughout that year.. but heee what to do... so this is special for 2010 and 2011

HMM... what can i say... too much memories i guess... and mostly it's about my life as UNITEN student. i guess those all were the best memories..trust me!

new friends, new meaning of life, new mindset, new boyfr...uhuk2.. i mean new boys and girls as my little brothers and sisters ^^ i don't know which one is the most best... because i guess everything were the best in its own. really praised to Allah because of the good people around me. i could not ask anything better than this. i only pray that this ukhwah will be last forever.

i guess that's it... hahhahah simple right? sorry, still feeling a bit 'high'.. too much injection i guess..
ok, pray for my success k.. right now i feeling sooo hmm how to say...am i really going to US? is this really happening? am I really suit to do this?

Ya Allah, give me strength.... :'


Tuesday, May 29, 2012

.... that blushing moment ....

hahahha dengar tajuk pun dah pelik kan... ^^

as usual, best story is better in malay...

so, 2 things i wanna tell you today... first, about my super awesome best birthday ever... secondly, about last saturday, may 26 nite..

MY BIRTHDAY .....
hmmm apa lagi yang mampu merpati katakan... hahhaha memang awal pagi 21 april tuh, merpati agak sedih, sunyi dan sangat2 tiada mood but then....

..... best time with my akak usrah ....
..... sweet moment with 'new family' ....
..... awesome surprise from my adeq usrah .....
..... quick date with si 'bonda' ......
..... another date with cik nona orchid ....
..... lovely family time at my fav restaurant, Daddy Village... *since my dad paid heheheh ......


 hmm apa lagi ye?? rasanya tu sahaja... sorry, short term memory. Best2 friend? hmm of course they both wished to me even though that one person wait till i called then he wished ==' o ya, another best part is that, the first person that wished me that night is my fav teacher all the time, En. Selamat bin Yusoff ^^ terima kasih ckg

MAY 26 ......
^^ hmm that night... macam mana la merpati nak describe. 2 minggu sebelum tarikh ni lagi, macam2 dah bermain kat kepala. Macam2 yang difikirkan. Alhamdulillah. Smeuanya berjalan lancar lebih lancar daripada apa yang merpati bayangkan. Its true that Allah is The Best Planner, because He knows what His slaves need.

hahah curios kan nak tahu apa yang jadi?? well, merpat buat kenduri memandangkan tarikh untuk merpati berlepas ke negara asing sudah semakin dekat. So, tarikh ni walaupun agak awal tapi adalah antara yang terbaik sebab x tahu lah bila lagi akan jempa tarikh yang semua orang or at least banyak orang akan cuti.

yup, a lot of things happened that night. 'things' that made my face can't stop from smiling and laughing. :D maaf la.. merpati xdapat lah nak cerita lebih2. siapa yang tahu, tahu lah. siapa yang tak tahu, let say, just keep it that way, will ya?? ^^v

*** okep, that's all i guess. no intention of doing a long entry, just simple so that i can remember what happened on that sepcial night and my 20th birthday.. :'))
thanks to all my friends who wished and special thanks to my family, 'new family', him, she, them, syafika huda, raihana, ammar, farouq, ckg Selamat, luqman, fasilah, hidayah, didi, asilah, aifaa, aini, ain, adil.. hmm rasanya tu sahaja. thanks once again... ^^ luv all of you... :D

..............................................>> blast moment for merpati ^^v

Tuesday, May 1, 2012

yes2...morning... weird huh?

xda2... walaupun sekarang dah nak dekat subuh, tetap gak merpati nak update. This time i have to skip about my birthday story *very awesome story.

walaupun assignment x siap lagi, walaupun dah pagi2 buta, walaupun badan penat, merpati nak gak post soal satu benda ni. haish, kenapalah boleh terbaca soal ni kan.. kan dah kena sawan... ~.~


check out this link...

Pertama sekali, untuk mempercepat proses pembebelan, terpaksalah merpati guna bahasa melayu ye. Sowii...
hmmmmmmmmmm comel kan cerita ni. Kalau nak pergi link yang lagi satu pun boleh gak. Blog insan yang diceritakan oleh bloggers ni sendiri. Dah tengok gak. Tapi xleh banyak2 la.. Haish, putus fius gak merpati ni subuh2... dah2.. that's all..

Cuma satu je la merpati nak cakap, memang betul apa yang insan tu kata, lebih indah semuanya jika ianya yang pertama.Alhamdulillah, mungkin rezeki insan itu, ibu bapa amat faham dengan konsep ini. Tapi dalam kes merpati, mungkin la ada hikmah di sebaliknya. Dalam erti kata, mungkin Allah nak bagi masa untuk merpati perbetulkan diri merpati lagi. Dan yang paling utama menjaga batas dan maruah keluarga. Mereka x boleh terima kerana mereka x faham, jadi merpati yang faham ni kena lebih kuat lagi untuk mengharungi bisikan syaitan.

^^v  luv her clothes

Friday, April 20, 2012

...HAppY BirthDay MerpaTi PuTih....

... happy birthday to you merpati....
i guess happy birthday is not really that happy after all... this is my last year at malaysia and my last birthday at malaysia, but it seems that its not really as what i hope for...

can't say much...its just my tears are the only company for me this whole day... al-quran dan Your wonderful word Ya Rabb that give me strength. soon, it would be like this at the US later.. to be specific IOWA STATE UNIVERSITY.... yup, i've made up my mind.. pray that its the best choice for me...

my next Destinasi Cinta .... thanks Allah... again.. farah, happy birthday to you.. :"''

*i wish my family is here by my side during my birthday.... my birthday is my moment is my family... :''
mak... farah rindu mak...

Wednesday, April 11, 2012

...................................counting down?? nervous!!

okay.... nervous2!!

hey before that, psstt want to tell you something...ehem...

" Dengan ini, secara rasminya, adalah dengan ini, kami mengishtiharkan... si fulan telah berjaya menamatkan pelajaran anda sebagai pelajar di Uniten"

Alhamdulillah, finally graduate...again for first year of degree at UNITEN. Last time graduate as a foundie student. Again, the same thing i always said, time flies so fast...

Well, that just the piece of it... now merpati's life... eh wait, another thing, CURRENT STATS: confuse to choose which university i want to go.. Ya Allah, please guide me to choose what best to me.. i'm just following your way.. :D

so, hmm nervous ha.. yup, totally am now *while typing this out only okay.. heheh
why??

3 simple reasons:
> my special day just around the corner
> university, application, bla bla bla... leaving pa...rents :'(  uhuk
> urmmm....urm.... urm..... this last one its better if i just keep it to myself okey ^^

Just pray for merpati will ya... thanks ^^

fly merpati.......soon....!

Tuesday, March 27, 2012

....i wish....



i wish to be here.. night full with lights just to see one of the best gift from The Greatest.. funny right, been to putrajaya but never actually been here... ^^ *tiba2

Monday, March 26, 2012

....what goes around comes around....

ok... yup, it almost the end of Mac... woo time flies so fast. today we were talking about cotton candy, choki2 then tomorrow we will talking about car, company and ceremony... hmm ceremony... there is one story about this... heheh *excited

of course i'm soooooo excited. hey, who would've expect your schoolmate that quite not brutal but boyish have engaged. i just knew about it when one of my friend posted it in our group. awww...like they said, "muka ganas tapi dalam hati ada taman"... honestly, i never expected she would've engaged at this kinda age..so young.. but well, suits her. never had any special, suddenly, out of blue, engaged. cute!! ^^v (dah2 la tu merpati..)


move on to the next topic.. hmm exams.. yes sir, just around the coner. next week is my study week then finals thennnnnnnn weee travel2!!

actually, this post is about something related to the header of the topic itself..
hmm it happened to me recently, truly make me realize.. i know Allah wanna show me something.. so from now on i have to beware. don't ever hurt others, they might hurt you back... but don't worry this has nothing to do with killing or abusing.. hehehe *lol

anyway, just something to keep in mind, look at surah As-Saff, ayah 2 to 3... and this last phrase:

Dalam sebuah hadis yang sahih, Riwayat Bukhari & Muslim:Didatangkan seorang lelaki pada hari kiamat, lalu ia dilemparkan kedalam neraka, maka keluarlah usus perutnya, lalu melilitnya sebagaimana keledai mengitari tempat penggilingan tepung. 
Maka berkumpullah ahli neraka dan bertanya : “Wahai fulan mengapa kamu demikian? Bukankah kamu dahulu menyuruh berbuat baik dan mencegah kemungkaran ? Lalu ia berkata : “ Benar, aku dulu menyuruh berbuat baik tetapi tidak mengerjakannya, dan melarang dari kemungkaran sedangkan aku mengerjakannya.” 


^^v............

Friday, February 17, 2012

..... saat bayang mula menjauh .....

Ya Allah, kenapa aku jadi lemah seperti ini...

aku x sepatutnya pergi sejauh ini, ternyata apa yang paling aku takutkan akhirnya berulang kembali. Kini peristiwa 6 tahun lalu kembali berulang. Ya Allah, sangat sakit, perit dan pedih. Aku selalunya kuat, tapi kini...

kenapa dia masih bertanya sedangkan hakikatnya ada di depan matanya? kenapa memaksa sedangkan dia sudah mengenali diri ini? atau pun sebenarnya aku yang menyangka dia mengenali diri ini tapi dia betul2 mengenali diri ini? mungkin kah sebab masa yang begitu cepat? mungkin dia belum betul2 ku kenali? kenapa mengambil risiko ini wahai merpati...?

aku dah janji untuk berhenti daripada bermain dengan 'api' ini, tapi kini, entah bila dan bagaimana...
semua aktivitiku ibarat mati begitu sahaja... semoga 2 hari ini dapat betul2 ku manfaatkan, dan hilang lenyap semua ini.... Ya Allah, aku yakin pada bantuanMu, hanya kalimah dariMu mampu menenangkan hatiku...

Thursday, February 9, 2012

....Takkan berpaling DariMu....

*listening the song entitle "Takkan Berpaling DariMu"

A lot of things happened to me lately... Things i meant by something related to more serious matter. I guess maybe this year where i will about to turn 20...really make me more matured person.

a long-time-no-see best friend called me and asked me a lot of things. Yup, she's now dealing with a lot of problems where i did admit that she have gone astray. Of course i'm more than pleasure to help her out. As you see, at the same time, i remind myself about something that i may forget. I'm just a normal human being...

By time, Indeed, mankind is in loss, Except for those who have believed and done righteous deeds and advised each other to truth and advised each other to patience.

(The Declining Day) - سورة العصر


Though the problem was quite hard, plus i don't get to see her face, i hope i can help her and i pray to Allah that she will be given the strength to do the right thing in her life and never look back at all the mistakes in the past.

********
Next,
                hey, now i'm no longer a member in CSG.... uwarghhhhhhh T.T I cried that night (the last meeting) but definitely not in front of them... i wish them all the very best.. May all their effort worth it especially on the world hereafter... amin3...  Everything that starts will come to an end... :''''( 

********
Give me sometimes to finished the 2nd episode of  "I'm Sooo Happy" okey... ;DD

********
Hmm how about my life now?? hmmm i can only say, i believe in you Ya Rabb, give me your guidance, i will just follow the flow and hope for the best... ku Takkan berpaling dariMu, Ya Allah :'))

Wednesday, February 1, 2012

....my precious LOVE in UNITEN....

Dengan secara rasminya, merpati kini tiada CINTA...

Maksud merpati sebenarnya CSG (Community Smart Gang)... my precious LOVE in Uniten :'))

Macam yang merpati cerita sebelum2 ini,  CSG sememang nya keluarga kedua merpati di Uniten ini. Kini, bila tiba saat untuk melepaskan untuk pergi, jujur merpati katakan, berat hati ini.... Mungkin kerana cinta, kasih dan keprihatinan yang mendalam dalam CSG yang menjadikan CSG sebahagian dari hidup merpati.

Namun, setiap suatu permulaan mesti ada pengakhirannya. Merpati harus melepaskan pergi CSG kepada generasi baru untuk menjadikan CSG jauh lebih mantap dan terbaik lagi. Merpati yakin, mereka adalah insan2 terbaik yang dipilih oleh Allah untuk menjawat jawatan2 dalam CSG. Amin3!!

Harap mereka dapat merasakan apa yang merpati rasakan dan perubahan yang baik impak dari CSG ini moga turut terjadi dalam hidup mereka. Semoga mereka menyayangi CSG sepertimana merpati menyayanginya atau mungkin lebih dari itu...?  >.<

*maybe that's all for now... sorry i have to use Malay.. this one is so...urm... so personal i guess.. first CSG, after this what, Uniten, family, then....??

**************^_^ flyyyyyyyyy

Tuesday, January 24, 2012

Happy New Year ^^v

IT'S NOW.... 2012 ^^v




i'm definitely going to remember the year of 2011 close TO my heart.. because... there is something... no2.. there are things... sweet things that enlightened my whole journey in this world... Thanks Allah for giving me another chance to live in your world... ^^v

This '2' also reminds me of me turning into '20' this years, no more '10++' 


GO MERPATI... FLY AS FAR AS YOU CAN... ^^v

I'm Soooooooooooooooo Happy

Assalammualaikum and hellooo my dear blog.. i'm so sowi.. a bit late to update about merpati's life. Been busy with a few major project, so don't really have a private time for my dear blog... ;D *wink2

Ok, where do i start... urm.. ok i'm going to start with the best part..

Alhamdulillah.. one of my dreams had came true. Just went back from Sabah actually... :D see the word, its S.A.B.A.H... hehhee of course i flew there. Be on the airplain for the first time, it was so awesome. I really love when the plane want to take off, instead of landing because man....my ears hurts with the poping sounds. I guess due to the pressure differences with level.. bla...bla.. * physics ehem2...

so, i went there for 10 days.. opss sorry.. 10 awesomest days heheheh and a lot of new experiences i gained.
one, i got the chance to dance a Munganatip dance, urmm ok that one still need a long explanation  =( *later ok
second, Gunung Kinabalu is so great, as the greater of the Creator itself.. SubhanaAllah
and 
third, a talk that i had with a sister from UM who had a spastic child.. i can't help myself from hold these tears from coming out.. it was a momentarily once in a lifetime experienced.. i sure will remember all that she said to me.. you go sister.. i will pray that she'll keep continue to be a braver and strong women for her child and her family :'))

touching moment at Sri Princhard
challenging moment at La Salle
sweettt moment at SM Sains Sabah
best moment at MRSM KK
memorable moment at SESB
blast moment at Poring
cool moment at SMK Putatan
cute moment at Kem Lok Kawi
thrilling moment at Monsopiad Cultural Village
awesome moment at Blue Lagoon Sutera Harbour and
exciting finale at 1Borneo, Gaya Street, Philippine Bazaar, Wisma Merdeka and Central Point

...to be continued...