Search This Blog



Sunday, November 11, 2012

.... my heart ...


may us istiqamah in our journey to reach close to Him, ameennnn... 11/11/12

... hari ini ...

hmm... malam semalam merpati tak dapat betul-betul tidur nyenyak.. sejuk? mungkin.. hari ini dijangka salji (mengikut ramalan cuaca).. walaupunx salji tapi tetap juga sejuknya mencengkam sikit dari biasa.. dan sebab yang paling utama ialah.. MIMPI NGERI

ya allah, sangat ngeri.. hanya Allah je yang tahu bertapa takutnya merpati bila fikir balik mimpi itu. selalunya, kalau mimpi susah nak ingat apa mimpinya, tapi mimpi yang ini, sangat jelas..

tapi seperti biasa, mimpi bukanlah cerita lengkap, just pieces of it.. yang merpati ingat, dia bermula dengan suatu majlis, kat dewan.. ada budak kecil lari ke arah merpati dan pegang tangan merpati.. indah2.. rasa macam kenal rapat dengan budak kecil yang petah bercakap tu.. antara ayat yang merpati ingat, dia nak ikut merpati balik, tapi ayahnya tidak membenarkan.. ^^v

seterusnya, merpati dalam bas.. mungkin dalam perjalanan balik.. dan bas rosak di pertengahan jalan. anehnya, bas rosak betul2 berhadapan dengan sekolah rendah merpati di batu pahat.. walaupun tak jelas, namun yakin itu sekolah lama merpati..

tapi yang sedih dan menakutkan ialah berlaku rusuhan dalam kawasan sekolah.. merpati bukan berniat untuk bersifat perkauman, tapi dalam mimpi itu sendiri memang nampak pelajar india sedang mengamuk.. tiada siapa dibenarkan keluar dari kawasan itu.. mereka betul2 kelihatan seperti gangster2 walaupun masih kecil..

dan kami, hanya mampu memandang dari luar.. dan merpati sendiri, hanya mampu menjerit, seakan tak percaya mereka mencederakan guru dan rakan sekelas dengan dasyat.

ada yang dihumban dari tingkat atas, ada yang disiksa kerana cuba hubungi polis, kerusi dan meja dilempar ke cermin tingkap kelas hingga mencederakan pelajar dan guru..

Ya Allah...Ya Allah.. istighfar sungguh dalam hati..

seingat merpati, merpati dan beberapa rakan dari dalam bas mendekati intu pagar dan mendengar teriakan pelajar, gangster tersebut menyangkakan kami polis dan mereka menghumban pelajar yang dianggap menjadi tali barut polis ke bawah.. kami ramai2 dapat menyambutnya *ni epik sikit..

mereka jadi makin marah, dan tanpa sedar mereka menghumban sesuatu ke arah kami, dan ahhhhhhhhhh... huhuh merpati dah tersedar lak.. harap2 nya x la menjerit dalam tidur, kalau tak, semua housemate mesti pelik.

Astagfirullah... pengajaran dalam cerita ini :
--> mungkin ada benar, perkara seperti ini tak mustahil akan berlaku dalam generasi kita kerana, lihatlah sekeliling sekarang, akhlak manusia semakin runtuh.. ibu anak saling berbunuhan.. renungkan lah..

dan..

--> mungkin penangan kelas sociologi merpati yang sampai terbawak dalam mimpi.. kanak2 di US ni kadang2 mampu melakukan perkara yang di luar jangkaan hanya kerana tekanan dari rakan2 yang membuli mereka.. kelas socio hari itu membincangkan soal "masculility nowadays have changed teenage to violence" lebih kurang la. merpati asyik terfikir kalau benda itu berlaku di Malaysia, macam mana la agaknya..

begitu la.. hmm mungkin salah satu langkah yang patut kita lakukan sekarang ialah didik diri kita dengan ilmu dan akhlak.. ILMU ITU JAMBATAN KE SYURGA.. sebab dengan ilmu bukan sahaja dapat mendekatkan diri kita dengan Allah, tapi ilmu yang berguna dapat membimbing akhlak kita.

p/s : untuk sekarang, mari bersama-sama jaga diri, rakan2 dan kaum kerabat sekaliannya.. moga kita semua dan Malaysia sentiasa dilindungi Allah... ^^v peace!!


Tuesday, November 6, 2012

... i wish ...

i wish.. i wish... thinking about the best wish i could make right now.. in fact, it would be wonderful if my wish is being granted.. hmmmmm

while my housemates busy talking about dslr, i really dreamed to owned one camcoder. i can record each and every.... urm.. ok .. too much.. i mean i can record most of my life moments here. during celebrations or vacation, buying my first car maybe, and graduation..

and really..really wish that i had a chance to ride and play with horses.. i don't know. i used to like the idea of being a country girl when i was a little kid. funny..? hmm

and want to know what i really wish right now? at this moment? i really...really...really....really... wish that i do not have to depend to anybody. it feels like i'm easily relying of people. wake up merpati, when will you understand that even your own shadow leaves you in darkness.. Only Allah knows what i'm facing right now. .. i don't mean to burden him. i asked for a help and if you do really have exam tomorrow, why don't you say so? astagfirullah.. what have i done. stop counting on people, merpati.

believe in Allah because He never leaves you.. amin2!! 

Friday, November 2, 2012

... hearts and minds ...

i really missed home.. :(

trying really hard to chill this self up. tones of works still left undone. today is quite a fun day for me..

--> Kak Ara brought us to noodle store for our dinner then we went to grab an ice cream ^^v
--> Went to Target with my housemate.. hmm ended up bought simple winter coat..
       *can't believe i bought something at Target :0
--> Went to Bingo with my friend, Jordan, and i won a prize... wow i'm so lucky..

Alhamdulillah.. i can at least bring a smile back at my face after these past few days of sorrow. You are all by your own merpati.. you have to be strong as you we before. have to RESET back my mind. i used to be a strong girl that don't easily get beaten by my own hearts and feelings.. enough is enough..!! no more playing around the bushes. sometimes this is what best for you now.

*sometimes you just have to let go something that you think is good for you now, so it will end up better later in  the future.. Allah knows best..

......may Allah bless that 'person' and his family...amin..... 

just having a little fun then suddenly pre-assignment for java is already up. hmm exam next.. essay and hmm what a life.. insyaAllah... for Allah for Islam...