Search This Blog



Monday, July 23, 2012

.....Ramadhan ya Ramadhan...

assalammualaikum...
hmmm.. dah jumpa Ramadhan lagi kan? Alhamdulillah... merpati dapat gak merasai nikmat Ramadhan tahun yang ke-20 ni. Allah masih memberi kesempatan untuk merpati musahabah diri dan kutip sebanyak pahala yang munkin di bulan yang penuh barakah ini..

Azam :
(ni kira checklist yang HARUS dijalankan dengan jayanya ;DD)
 ~ Khatam al-quran..
~ Terawih penuh kecuali waktu special yang Allah beri dan up 2 rakaat dari tahun lepas
~ Qiam paling kurangggg... 2
~ Dhuha sekerap mungkin
~ Malam Lailatulqadar... *ni istimewa sedikit


JOM BINCANG SIKIT APA DIA MALAM LAILATUL QADAR


=> malam yang lebih baik dari seribu bulan
=> antara waktu yang mustajab untuk berdoa
=> malam penuh ketenangan dan rahmat
=> kemuncak bulan ramadhan




Jadi, itu hanya info ringkas yang merpati faham bila sebut soal Lailatulqadar... memang indah bila membayangkan kita cuba mencari malam yang terbaik itu, sedangkan kehadirannya kita xdapat untuk memberikan tarikh yang muktamat bila. Para ulama' hanya dapat memberikan gambaran2 dan tips2 untuk mencari malam yang penuh misteri ini. Misteri namun penuh berkat. Cantik kan Allah susun.
Kalau mahu bahas lebih panjang, bolah jadi 3 jam merpati bebel nanti ^^ jadi apa yang merpati nak kongsi dan insyaAllah boleh menambah fahaman terhadap ilmu Allah ini, 3 perkara je...

>> mari check balik, kita tahu ke sejarah lailatul qadar?
>> kenapa kita perlu 'hidupkan' malam lailatulqadar?
>> bagaimana untuk kenal pasti dan bagaimana untuk laksanakannya?

sama-samalah kita muhaabah diri kita kan.. merpati pun bru baca sejarah ni..
***malunya dengan kekhilafan diri  :<

akhirrrrrrrrrrrr sekali, perbanyakkan doa di bulan ramadhan ni, semoga kebaikan ini sebati dengan diri dan kita terus istiqamah...

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT SEMUA YANG MENGENALI DIRI INI, MOGA KEBERKATAN ALLAH MELEMPAHI DIRI KITA, KELUARGA DAN UMAT ISLAM SELURUHNYA... AMIN ^^v


jawapan:
mungkin ada yang xdapat jumpa jawapan pada persoalan di atas boleh la rujuk link2 di bawah :DD