Search This Blog



Wednesday, December 4, 2013

... Alhamdulillah ..

^^v

Assalammualaikum..

Good morning, love from the one that have nothing at all to the One that owns all...

yup, kinda happy today because, I think I finally a grown up girl.. ops I mean woman know. Alhamdulillah, just now I finally bought a new car for us. Well, technically I am one of the biggest shares for that car, for lets just say, it is our car. Me and my new sisters over here shares money to buy a car. Definitely it is not a brand new car, but with the help from Abang Dian, Syamil and not forgetting Syazwan, yup, it was indeed quite a good and solid car. Pretty good investment I would say. haha

Anyway, I think this is one of my biggest purchases i have ever made ever since I was in USA. Before this it was my lovely mac, now, here my new baby boy Honda Accord EX (i think so.. if i'm not mistaken.. hahah totally not really good that this thing).




May Allah bless this investment, may it bring our rabitoh more tight together and may Allah keep ourselves and this car from danger also may this helps us better strive to be in this journey that no ends of dakwah.. Amin..

p/s : Black Friday & Cyber Monday promotion x beli apa sangat, sebab terpaksa menyimpan untuk kereta, now menyimpan untuk parents merpati fly ke sini lak. Bak kata mak, kalau ada rezeki datang US x ke mana. Reallu hope that they will be there on my graduation day..one day.. Amin

Friday, November 29, 2013

... Setahun sudah...

Alhamdulillah.. sedar x sedar, dah setahun merpati berada di bumi Ames yang tenang ini. Hmm... x lama lagi, kami semua akan berhadapan dengan final exam, dan wallah..dah habis fall semester.

1 2 minggu yang lepas ini, merpati akan keliru dengan perasaan merpati sendiri. Merpati sangat terkesan dengan rasa kehilangan, seolah-olah merpati kehilangan seorang yang sangat rapat dalam hidup merpati. haa mungkin juga bukan kehilangan seperti kehilangan selama-lamanya, tapi just kehilangan..

Sebelum ini merpati tengok cerita Proposal Daisakusen, dan tak semena-mena, entah macam mana merpati boleh teringat dengan cerita yang menjadi kegemaran merpati waktu sekolah rendah dahulu (dan sekolah menengah juga, form 1 waktu tu), Wai Rai High School.. haha nope, this is not a Japanese movie, this is a Thai drama series. Minatnya merpati sampai sanggup add semua pelakon dalam cerita tu sebagai kawan myspace (waktu tu facebook x ada lagi.. >.^) ada 2 series cerita ini.. yang pertama Wai Rai High School, kedua Wai Rai Freshy or Freshy High School.. x sure yang mana.

Google nyer google, ada pula semua series dengan english subtitle pulak. Ya Allah, contoh yang tak baik sebab waktu tu ada exam tapi nak juga habiskan sebab rasa x tenang pulak walaupun tahu penamat dia macam mana. Penamat yang sedih sebab hero pertama mati. Entah kenapa perkara tu sangat terkesan pada diri merpati, beberapa hari juga merpati ambil masa untuk recover jadi bersemangat semula. Hakikatnya, mungkin merpati tak sedia untuk berhadapan dengan situasi seperti itu. Ya Allah, jauhkanlah segala sesuatu yang tidak kuat ditanggung oleh hambaMu yang lemah ini dan panjangkanla usia kedua ibu bapaku, keluargaku dan sahabat handaiku.. Amin..

Ada satu lagi cerita.. (haha study ke tgk cerita kat sini pun den x tahu.. hahah).. Ghajini.. pun dah tengok tapi nak juga tengok sekali lagi sebab pertama kali tengok x berapa fokus. Tengok kat rumah waktu itu. Pun, berkaitan kehilangan juga..

Haish, merpati tak boleh lama2 macam ini, i need the spirit to be myself back again.. the happy-go-lucky crazy and amazing me.. hahah semoga merpati akan jumpa jawapan kepada soalan di hati kecil merpati ini.. Amin..

p/s : just want to share one of my favourite quote in Wai Rai Freshy, "why do i need to find another better man when i already have the best in fornt of me"..

night2.. ^^v

Sunday, November 10, 2013

... surprise, surprise ....

surprise... surprise...

merpati ini boleh la kata typical yang suka surprise2 kan orang lain. seronok kalau dapat buat orang menangis kegembiraan kalau dapat surprise kan diowang especially on their birthday.

mungkin bagi sesetengah orang, birthday hanyalah suatu hari seperti hari biasa, tapi merpati sangat hargai birthday seseorang terutamanya jika mereka salah seorang yang rapat dalam hidup merpati.

bercakap tentang sejarah men'surprise'kan orang, memang dah masuk tahap master dah sebab selalu buat macam ini sewaktu kecik lagi. pakat2 dnegan kawan siap belakon semua. kadang2 tu ajak cikgu join sekali. haha what a memory! ^^v

dan baru2 ni buat lagi surprise untuk adik junior yang baru datang fall ni. nampak dia macam rindu sangat dengan adik-beradik dia yang ada kat Malaysia. jadi bagi menghilangkan rasa keseorangan tu merpati organize la surprice party yang simple je buat dia. Alhamdulillah dia seronok itu yang penting. when she's happy, that's good enough for me.

>>> suka surprisekan orang waktu birthday diorang, tapi bila tiba birthday sendiri merpati lari jauh2 dari diowang. hahah hmm i guess up till now i never had a real surprise on my birthday.


p/s : sorry for the inconsistency in my writing. kejap bm kejap bi. aiyoooo merpati..merpati.....


fly..fly...tomorrow got an exam! ^^v  

Sunday, November 3, 2013

... Respect ...!

Assalammualaikum...

Hmm.. baru telan panadol sebijik. Terdetik gak nk telah sebijik lagi bila migrain makin teruk. X boleh nak buat apa.

Hilang semangat pula for a moment. Mungkin sebab berat beban kekecewaan, marah, terguris, sedih, semua bercampur baur.

Ye semua orang dalam duni ini ada masalah mereka tersendiri. Tetapi jika kita terikat dengan komitmen dalam sesebuah group, seberat mana pun masalah kita, itu bukan alasan untuk lari lari tanggungjawab. Hakikatnya, kehebatan sesebuah group dinilai jika group itu perform well as a group, not based on individual performance. When one people left behind or fail, it totally can be seen that group is also failing. So, even though you do not wan to respect your leaders here who was about your age, please respect other in the group. It is humiliating to see that everyone put lots of effort, yet are the one that also received lots of critic for the overall performance of the group that obviously was messed up by one person. Sorry, not trying to be so perfectionist, but there's a huge difference between really do it and just do it. So please please please have some respect to others... hmmm


Hati yang pilu bertambah kecewa bila melihat teman2 yang kelihatan ingin mendalami Islam tapi dalam keseronokan mengenali dan mengecapi pengalaman yang unik di US membuatkan mereka melakukan yang sesuatu yang mereka mugkin tidak sedar dalam keseronokkan itu. Hanya jika mereka mengetahui bahawa menyentuk besi yang panas mendidih itu lebih baik dari menyentuh kulit seseorang yang bukan mahram dengan kita...


Dalam kekecewaan itu juga lah, ayat cinta pertama yang terbaca dibibir ini,

boleh jadi engkau (Muhammad) akan membinasakan dirimu (dengan kesedihan), kerana mereka (penduduk Mekah) tidak beriman.

Ternyata.. ayat-ayat cinta itu indah dan sudah selamanya ada di situ. Alhamdulillah.. dugaan ini bukanlah suatu beban tetapi sesuatu nikmat dan kunci kekuatan jiwa dalam menghadapi dunia yang lebih mencabar. Segalanya haruslah dijalani dengan optimistik bukan emotional.. Okep got that point.. 

^^v fly high merpati.....!!

Tuesday, October 8, 2013

... Tarbiahku Diduga lagi ....

Assalammualaikum..

sangat menarik tajuk, sangat menarik juga ceritanya.

Merpati x sangka, tarbiah Allah datang dalam pelbagai cara. Alhamdulillah, sejak berlaku peralihan ke dalam dunia Information System instead of general Computer Science, perjalanan pendidikan di bumi Amerika ni berjalan lancar meskipun baru-baru ini berlaku juga pertumpahan air mata yang dasyat. Thanks to my "friendly internet wireless" yang tiba-tiba meragam saat aku buat online test dirumah. Saat tengok movie tak nak pulak buat hal. Alhamdulillah, tawakal pada Allah ku panjatkan sepenuhnya malam tu, jadi lecturer akhirnya mahu membantu walaupun aku tahu aku boleh score lebih baik dengan tambahan extra bonus question, tapi apa yang aku dah ada sekarang pun Alhamdulillah syukur nikmat. I just want to score well in this class, especially when this is sociology class n one of my favourite class this semester. *(alamak, ter"bi" lak. Plan nak buat full bm.. omgggg.. hahah)

Kembali kepada topik asal. Tarbiah, ye tarbiahku dan kesedihanku biarlah aku kembalikan pada Allah meskipun malam tu rasa menjerit juga. Tapi istighfar x lekang dari bibir, meyakinkan hati bahawa Allah lagi tahu.

*************************** ^^v

Tarbiah merpati sepanjang minggu lepas sangat luar dari yang diduga. Ceritanya bermula saat merpati mendengar cerita yang tidak enak dari seorang teman rapat dan perkara itu menular hingga merpati terpaksa menjadi JAIS sebentar. Satu-satunya perkara yang tidak pernah diduga bahawa merpati akan berada dalam situasi ini. Tapi, what can i say, this is America, things happened. Jadi, bila dalam operasi dalam jam 2 pagi itu, merpati cuba dapatkan informasi dari teman serumah kepada insan yang terlibat ini, dan dengan keyakinan dan tawakal kepada Allah, merpati telefon sahabat lelaki merpati yang dikenali sedari waktu di Uniten, untuk cuba memastikan kesahihan cerita ini. Dan, innalillahi wainnailaihi rajiun... perkara yang sangat2 diharapkan tidak berlaku sudah terang didepan mata. Kemudian, merpati dan teman merpati ini cuba berbincang dengan abg senior yang sudah berkeluarga di sini untuk membincang perihal ini dan akhirnya kami dapat berbincang dengan aman bersama insan yang terlibat ini. Pengajaran yang merpati sentiasa ingatkan kepada teman serumah insan ini adalah jangan sesekali tinggalkan dia, mungkin ini dugaan dia dan kita harus sentiasa bimbing dia. Apa yang berlaku ini adalah pengajaran buat dia dan peringatan Allah buat kita. Moga kita dijauhkan. Sekarang kami dalam proses untuk membantu insan ini mencari solusi yang terbaik disisi Islam.

Anehnya, tarbiah merpati tidak berhenti di situ sahaja. My new sisters here, pada minggu lepas tampak hambar dengan tarbiah mereka bila mereka semua tidak dapat be punctual on our tadarus time. Sejujurnya, merpati kecil hati kerana ramai yang x on time, dan yang x dapat hadir tidak memberitahu apa2. Tapi, merpati buang rasa itu jauh2 dan husnuzhon terhadap mereka. Minggu yang sudah penuh dengan peperiksaan kan.. pastinya mereka juga tidak tentu arah. Namun, dari gaya mereka berusrah pada sabtu lepas mengubat semula hati merpati. So, merpati anggap apa yang berlaku itu hanyalah dugaan dari Allah, mungkin juga kerana merpati pernah lakukan perkara yang sama suatu ketika dahulu pada kak naqibah merpati. So, I'm fine with it and love them all.

Dalam kerancakkan mengurus hal dan permasalahan orang lain, even my new sisters, merpati alpa dengan masalah teman serumah merpati sendiri. Akhirnya malam tadi, baru merpati realize yang dia sudah seminggu lebih x pergi ke kelas krana masalah yang dihadapinya itu. Menitik air mata merpati bila sedar, merpati hanya sedar perkara itu selepas seminggu. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya semalam kami berbual dan merpati harap dengan mendengar masalahnya dan memberi sedikit nasihat yang tidak seberapa dapat meringankan beban yang ditanggungya. Hal berkaitan tunang, kawin dan sebagainya, apalah mampu merpati bantu melainkan bantuan dari sokongan moral. Ternyata, hubungan jarak jauh bukanlah semudah yang disangka. Merpati berdoa moga dia tetap tabah dan cuba sedaya upaya berusaha mempertahankan apa yang apa agar tidak menyesal di kemudian hari. Amin.. Apa pun keputusan dia, moga itu ketentuan Allah yang terbaik untuk dirinya. Amin sekali lagi.. :)

Namun, beberapa jam sebelum itu, merpati dapat tahu yang ada juga seorang junior merpati terlibat dengan hal yang sama seperti kes yang pertama tadi. Namun, kali ini dari cerita teman lain. jadi, merpati harap merpati dapat cari bukti yang menyangkal dakwaan itu. Merpati x mahu perkara ini terus menular dalam kalangan pelajar di Ames. Moga dijauhkan.. Amin..

Ok enough with all the case study. Merpati pun tak nak mengenang segala kebaikan merpati. Bak kata mereka, kebaikan yang dilakukan dilupa-lupakan, tapi kejahatan yang terlanjur itu dilupakan tidak untuk peringatan dan pengajaran.

ok.. see ya ^^.. *penat dah merpati heheh

Wednesday, September 25, 2013

... berkeingan namun apakan daya ...



hmmmmmm...... T.T
kalaulah murah kan..

http://www.youtube.com/watch?v=DSVIJhJfNwc

Sunday, September 22, 2013

... dan mimpi itu lagi ...

Assalammualaikum..

ada seorang sahabat merpati kata, kalau kita termimpi akan seseorang, mungkin kita terlalu ingat pada dia atau dia ingat pada kita? hmmmm 0.o

Terfikir-fikir kebenaran di sebalik pernyataan itu, tapi ada dua tiga kali merpati termimpi akan arwah nenek merpati yang baru meninggal tidak lama dahulu.. sewaktu merpati di akhir tahun pertama merpati di uniten. Mak selalu pesan, kalau mimpi nenek, bacakan al-fatihah atau yassin atau doakan nenek di sana. Yup, that's the least i could do..

But, what worries me more is not that. It is the dream about a long lost friend, once used to be one of the person that close to be i would say. It shouldn't be happening. Mengapa patut dikenang. Sudah bertahun lama kisah itu berlalu, jangan diungkit kembali. Apa yang mungkin merpati katakan, merpati bersyukur kerana sudah mula nampak perubahan dalam dirinya. Itu pun hanya dari permerhatian di dinding mukabukunya saja. Yang lain wallahualam. Mungkin sebab merpati mimpi kembali ke sekolah itu dan kemudian berjumpa dia, dan di mimpi yang lain melihat dia di usrah, moga hatinya lebih menerima Islam. Soal hati dan perasaan, moh buang jauh2. Have to keep my option open for other things first.

^^v all the best to me for my second exam in fall semester 2013..

Tuesday, September 17, 2013

... dan pada detik itu ...

Assalammualaikum ya tuan2 sekalian..

Back in business again. What i meant by business is.. business menabur baja dan melabur saham untuk akhirat nanti. Maka, dalam menyelusuri jalan dakwah itu mehnah dan tribulasi kian mencengkam. Semakin tinggi semangat untuk berjuang, makin tinggi jugalah dugaan yang datang bertandang. Tapi yakin bahawa,


la yukallifullah hu nafsan illa 'us'aha, laha ma kasabat wa 'alaiha maktasabat
Allah tidak akan membebeni seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala dari kebajikan yang dia usahakan dan ia mendapat siksaan dari kejahatan yang dia kerjakan

Alhamdulillah, right after my first sociology/criminal justice test one, which i scored pretty okay i could say, the next day i noticed that i lost my ISU ID. Okay, perhaps i should rephrase it. I lost my ISU lanyard that hold inside it my ISU ID and my two debit card. Awesome doesn't it? Again, lost my things. Have you ever felt something bad happened, you really know what caused it, and you really mad to it? That was what i felt that morning. I was about to go to my "new sisters" house for their house warming party, and then everything spoiled up when i could not find my ID. I really..really upset not because i lost that ID but I really mad at myself because i kept losing things that I shouldn't and I continued to be careless even after I lost my phone and my pencil case. That is so unacceptable for me. For a moment, i could only istighfar persistently hoping that somewhere and somehow i will get the strength to cope with that scene. Yeah, i have to admit that i cried out loud once, (because no one home) then i quickly took wudu' and performed a prayer. My tears would be more valuable if i shared with the One that Knows what best for me. Suddenly, my phone ringing, one of my "new sisters" called. I couldn't bare to disappoint them especially when hearing her voice that full with excitement hoping to see me coming to their house. Yes, deep down inside I could feel that they are one of the answer from Allah. I then, had the power to put myself back together and prepared a warm smile for them. Thanks budak2 comel. Thanks for being in my life.

Finally, what i turned out to realize is that, it was all happened for a reason. Remember the story in my last entry that i told about me and my unresponsive act when i saw my friend doing something that we know is wrong in Islam? From that moment eversince, I always pray that i would be given a perfect moment alone with that girl. And i finally got it that day. Allah want to delay my time to go to that housewarming and wallah.. there you go. The moment you wished for. Alhamdulillah, this time i don't waste any of my time even for a second. Alhamdulillah too because she accepted what i told her calmly and yeah, hopefully i gave her something valuable that moment.

Okay, thought it would be a short entry, but as usual, its just so happened to be like this. O ya, just so you know, i already found my ID and.... fall seasons is here. About my "new sisters" i will tell you more about that later. daaa...

^^v

Tuesday, September 3, 2013

... Big responsibility lies ahead ...

^^v Assalammualaikum

September is already here. A lot of interesting thing happened to me last couple of weeks.. Well, don't know how to describe how interesting it was, but hey life must go on right.

Maybe, i thing for sure i can say is that, i miss my home, my mom, dad n family. Homesick? Yeah, a bit i guess. (perhaps, that's the reason why i don't want to go back till i finally graduate, because see what happens when your heart is still at home? ) So, i have few dreams about my mom and someone. About that someone, its kinda weird though i suddenly met him in my dreams. And in that dreams, it is actually pictured the true current situation between me and that person now. Awkward and that person kinda really mad at me, which i may know what is the reason is all about. Again, everything is Qada and Qadar. I just rely my best hope to Allah.

Okay, this would be a short entry actually so, i don't plan to write a lot. Now merpati is pretty busy study, activity and handling new baby sisters with me. Soooo happy with all of them. May they be with me till the end of this journey of dakwah islamiyah. ^^v


 

Saturday, August 24, 2013

.... Retak Hati ....

Alhamdulillah.. i'm al ready at Ames, Iowa.

Fuh, the journey was...... was.... T.T because it is so painful when your have to see your own friend (even though not that close) do something against syariah, and all you can to is just watch without even dare to say anything? I really hate myself at that time. Why merpati? You said you want to change the world, the corrupted system, be the one that fight for our deen, yet that simple mungkar  you cannot do anything?

Ya Allah, please forgive me, our humble servant..  :''(
May you blessed and hidayah will always be with them, so that one day they will realize that all they did was not because of love, but it is the tricks and games from our lifetime forever enemy, syaithan.
They both from a well know school for its religion based system. I pray that all the 'ilmu the perceived throughout their high school years will not only be a plain knowledge that they keep in mind but not in their hearts solemnly.

Last but not least, yes my first childhood best friend already moved from single ---> double. He's married and i'm happy for him. Even though i was a little bit sad cause i could not make it to his wedding ceremony, i accepted it and redha  for what Allah has planned for me. Once again, thanks ammar for always been there for me. You are such a wonderful friend and i absolutely believe and you can also be a good husband and soon a good father. *wow hahahah ^^v can't wait to see his child lolz..

Anyway, since i cannot be too close with ammar anymore, *he's someone husband, right... so, i was thinking of finding my own husband. How's that sound? hahahahh iaks.. come one people. Its just a joke.. NO time for this thing yet. I want to finish my degree here, in USA and who know, i might further my study somewhere else after this. Australia, Switzerland? hahah Amin




p/s : thanks to haziqah for the pic.. lepaskan ngidam merpati katanya.. lolz.. 



Monday, August 19, 2013

Jalan2 raya & :( Back to USA

Assalammualaikum..

Time flies so fast.. real fast till i didn't realize that it is already the time for me to go home. Hmm..

so.. yeah of course i cannot sleep tonight because tomorrow is the day..

beberapa hari lepas merpati bersyukur kerana "ngidam" nan pergi air terjun terlaksana.. tambah2 dengan teman2 yang bukan teman biasa tetapi teman yang merpati tahu mereka akan sentiasa bersama merpati walau senang susah.. kan ku tunggu dikau di pintu syurga.. jazakillah yana, haziqah, nurulain, rai dan tidak ketinggalan fauzi & the gang yang sudi jadi pemandu arah.

Walaupun pada hakikatnya, merpati rasa sangat... hmm sangat... "lost" because i just lost my precious first-birthday gift-handphone from my parents. Obviously, yang dalamnya terdapat macam2 mesej dan gambar. Sedih tapi merpati cuba redha meskipun jauh di lubuk hati sentiasa berdoa moga satu hari tiba2 akan muncullah handphone tu semula.. kun fayakun, right?

Dan sekarang, bertambah celaru la juga bila hilang kotak pensil. Hmmm apa la nak jadi dengan kamu ini merpati. How could you be so careless...! Rasa kecewa dalam diri sangat menebal. Moga ada hikmah di penghujung dugaan ini... amin...

But, now i have to be posotive. Sem x start lagi mana boleh stress2.

May merpati fly higher then ever.. amin



 Raya --> Air Terjun --> Raya --> Shopping --> Home

Thursday, August 1, 2013

... Program Lagi :DD ...

Alhamdulillah... jemputan program ke sekolah rendah yang terchenta pula ^^v

Setelah hampir 8 9 tahun meninggalkan Sekolah Kebangsaaan Bandar Batu Pahat. Ya Allah lepas rindu sekejap di kawasan sekolah. Ingat semula "port-port" bermain, tempa-tempat berehat, main chop tiang, lari-lari, gadunh2 dengan geng dan lepak2 dengan kawan2.

Tempat jatuhkan lagi dikenang, inikan pula tempat bermain

Dah akhir2 pun tiba2 jadi tetamu jemputan pula untuk program tahun 6. inilah dia kalau ayah masih terus menjadi YDP PIBG walaupun anak semua dah habis sekolah kat situ. *krik krik

Hal last minute memang bukan mudah untuk kumpul kawan2 untuk jadi fasi. Tapi Alhamdulillah perancangan Allah itu sememangnya yang terbaik. Merpati ditermukan dengan kawan2 yang sememangnya berbakat. Just simple brief, then everything went well even though it is not as perfect as expected.

Cabarannya pasti sangat berbeza. Tahun 6, ada yang hyper, ada yang pasif. Apabila pecah dalam group kecil, merpati bersama dengan group pelajar yang mendapat 5 A dalam percubaan upsr yang lalu. Bersama mereka pasti tiada masalah kerana Alhamdulillah mereka kelihatan memang sudah bersedia, jadi merpati lebih ingin mengetahui peribadi dan motivasi rohani mereka. Rupanya ada salah seorang dari mereka yang hanya tinggal bersama ibu sahaja. Merpati sendiri rasa kagum dengan dia. Bagaimana dia boleh kuat mengharungi semuanya.

Dan yang paling menyentuh hati, ada seorang pelajar lelaki yang seawal program juga sudah menangkap perhatian merpati. Dan apabila cikgu meminta dia bangun dan memberitahu bahawa dia tiada siapa2 lagi di dunia ini, hati merpati bagai nak luluh. Ternyata tenang riak wajah pelajar itu tidaklah menggambarkan gambaran sebenar gelodak yang berada dalam jendela kehidupannya.

Jadi, sebeum pulang merpati dan kawan2 kumpukan sedikit hadiah dan doa untuknya agar hari ini menjadi ingatan dan semangat untuk dia sepanjang hayat InsyaAllah. Terdetik juga di hati merpati untuk menjadikan dia sebagai adik angkat merpati. hmmm haruskah?


Semoga Berjaya ya adik2 Tahun 6 SKB... ^^v


Tuesday, July 30, 2013

... Alhamdulillah! Nikmat kasih sayang Allah....

Asslammualaikum.. wah kepenatan yang x dapat digambar dengan kata2. Tapi, tiada apa yang mampu mengatasi keseronokkan dalam kepenatan itu kerana semuanya hilang dalam larutan angin kasih sayang berukhwah keranaNya.

Sepanjang beberapa minggu yang lalu, Batu Pahat ---> Kuala Lumpur ---> Batu Pahat.. bergitulah pergerakkanku. Turun naik KL untuk program lepas satu satu yang lain pula. Sangat seronok walaupun bonda tercinta dah mula mengeluarkan letupan2 gunung berapi yang manja2 tapi kian mengganas... hahah *opss peace mom ^^v

Nampaknya betulkan Islam ada mengatakan innamal a'mmallu binniat ...  Setiap amalan itu bermula dengan niat. Sememangya sebelum aku balik dari US aku sudah berhasrat untuk menggunakan semaksima mungkin masa aku di Malaysia untuk berkhidmat pada mana2 program. Jadi, Alhamdulillah.. memang betul2 terisi dengan dengan program yang dijangka dan tidak dijangka. Dan insyaAllah Khamis ini pun masih ada satu lagi progam insyaAllah di sekolah rendah aku pula. How cute is that :DD

Dan sepanjang aku mengurus dan menyertai program, pelbagai wajah2, ilmu dan pengalaman baru aku discover. Well, most people will said the same thing right? Tapi bagi aku tak semua betul2 mampu memerhati betapa sahabat2 kita cuba untuk membantu kita yang mungkin sebelum ni kita pandang enteng atau anggap benda itu benda kecil. Hakikatnya, ucapan terima kasih walaupun tampak kecil, jika kita ikhlas ucapkan pada mereka, aku yakin mereka lebih dihargai dan tanpa kita sedar mata mereka pasti berkaca kerana terasa indah dan utuh ukhwah itu.

Dahulu aku kurang nak percaya dan nampak semua benda ini. Sebab aku bukan jenis yang mudah untuk open up dengan orang2 baru aku kenali. Aku ingin mereka kenali the happy and happening merpati not the problematic and sad merpati. Biarlah segala duka dan kepayahan itu aku selesaikan sendiri sebab mungkin tak semua faham apa yang aku rasa.

Tak mengapa.. Itu semestinya bukan kesalahan mereka. Aku sendiri yang bergini kerana itu aku lebih bergantung kepada my 2 best friends more than others. Alhamdulillah, semalam dah pun berbuka puasa dengan Ammar dan jalan2 kawasan Gombak lagi. InsyaAllah, nanti akan berbuka sama dengan Yana pulak. Hari tu sempat jalan2 je. Biasalah dia pun kurang sihat kan..

Okay, Selamat Hari Raya in advance for all. *just in case my next post would be after raya ^^v

Wednesday, July 3, 2013

... Akhirnya.. barakaAllahufik ....

:'))))))))))) *tears of joy

Semalam dapat panggilan dari my bestie. Tapi, ketiduran waktu itu, jadi beberapa minit kemudian merpati call balik. And guess what? Ammar NAK NIKAH.. Allahurabbi, macam nak melompat terus ke bumbung bila baca teks tu. Alhamdulillah.. finally, sahabat baikku bakal menikah selepas raya tahun ini.

I am soooooo super excited till my mom said like i am the one who is getting married. Well, mom.. when it comes to my turn, it would be more than that.. maybe.. hahah i don't know. Let's just hope for the best.

But anyway, i am so glad he is finally decided to get married this year. At least i will be here even though he said that the ceremony will be on 23rd July.. Not fair..!! My flight will be on 20 July.. :(( but, i really hope that some miracle will happen. Please Ya Allah, give me the best solution. I really wanna be there when he says all the "words".

Urm.. but to be honest.. it kinda made me feel a bit sad at the same time. I don't know. Feels like small tears came out from my eyes without i even noticed it. Ammar has always been there especially when i need someone to burst out all my anger, or need a shoulder when i feel like the world crushing my heart into pieces. He is my psycho, my doctor, my chef and my best bro. Some people might not get it, but i really appreciate him a lot and i guess i am not a kind of people that easily take advice from people except him. Well i guess, things will be different now. I am not saying that i always contact him and rely on him for almost every single thing in my life, i already realized that he will be off one day the moment he got engaged.

hmmm... yup, it is such a wonderful feeling to see your best friend is getting married. I really hope he will be an awesome husband and i pray for all the happiness for him and his future wife, Aliyya (hope i spelled her name correctly :DD).

ok..ok... enough with the touching and emo2 words.. Life must go on. So merpati, be strong especially when in your journey at ISU. Fly..fly.. ^^v peace

** still have 4 more quizzes to go.. T.T

Monday, July 1, 2013

.... Malaysia, Uniten & Sireh Pulang ke Ganggang ....

Assalammualaikummmm..

Waa.. sangat kepenatan sejak dari hari pertama jejakkan kaki di Malaysia.. Alhamdulillah, dah selamat sampai di Batu Pahat yang terchenta.. heheh

Tapi balik-balik saja dah kena buka buku.. Ambil online exam macam inilah. Pada waktu merpati menulis entri ini pun depan dah pun terbuka buku. Nak habis baca bila pun merpati x tahu. T.T

Anyway, bukan nak cerita benda2 yang sedih sebab banyak gilaaaaaaa benda best yang nak share. Alhamdulillah atas limpah nikmatNya, merpati sangat gembira sekarang even though ada 3 more online exam papers to go. Oh ya, plus quizzes.. *dush2.. Ada 3 perkara yang paling best.. no no.. suuper best and awesome.

Pertama, sampai saja Malaysia, dah kena pergi Uniten Pusaka Terchenta *again.. ignore word chenta haha
Kebetulan dapat pergi program PPI berkaitan Seminar Paradigma Halal. Alhamdulillah.. lama sudah x pergi program face-to-face macam ini. Dapat juga ilmu bermanfaat dan dapat juga buat surprice untuk adinda sayang, Shafika Huda. haha Dating habis dengan dia dan kawan2 sampai ke uptown dan Shah Alam. Thanks girls ^^v. Menarik juga sebab dapat jumpa adik2 csg dan adik2 usrah. Nasib baik mereka ingat lagi akak mereka yang senget ini. Terharu sikit di situ. :'))

Kedua, Program Sireh Pulang Ke Ganggang yang akhirnya berubah menjadi Program Titian Kasih aka Sayang di Sayang Vol.3.0.. hahha 3.0 tau. Yang inilah sangat2 menguji ketahanan fizikal, mental dan rohani. Program yang pertama kali dianjurkan alumni batch merpati untuk pelaja2 tigs. Bak kata orang, kembali ke sekolah untuk curah bakti semula dan kongsi pengalaman. Macam itulah. Ingat dapat pelajar form 4 atau form 5, sekali cikgu bagi terus semua pelajar asrama dari form 1 sampai form 6 yang menjadikan jumlah keseluruhannya 220 orang. Menarik kan! Tapi alhamdulillah walaupun kami lasy2 minutes makin kekurangan fasi sebab ramai batch kami yang uitm sedang menjalani exam dan ada aktiviti family, i still consider the program went very well. Tapi..tapi... merpati rasa program tu macam program merpati je.. hahah Mana x nya, kalau lari masa sikit terus merpati ubah yang mana boleh ubah, swap aktiviti ini dengan aktiviti lain.. well, what to expect when merpati meet with microphone. hahah nasib baik smeua fasi pun jenis yang cool dan fleksible sebab mereka leh adapt dengan perubahan cepat betul. Sememangnya Allah itu Perancang yang Agung. Fasi2 terpilih nampak macam dah pro gila dengan program. Program yang hanya menggunakan satu Rule iaitu There is NO Rule tetap berjaya disiplinkan adik2. Padahal, ni merpati saja je buat experiment, nak lihat berjaya atau tidak own self-motivation in making people following the rules. Nampak adik2 betul2 bertanya, mintak pandangan, banyak la.. Dan, yang paling merpati tidak boleh lupa ialah waktu qiam. Saja je merpati buat suara serius sikit, provoke ada yang tak turun qiam sebab malam sebelum qiam saja merpati kata tidak wajib bagi mereka yang tidak boleh solat, tapi kalau ada fasi yang tidak boleh solat turun, so? Jadi, semua sepakat ramai2 turun. Jadi, lepas solat sunat dan sebagainya, sementara menunggu subuh, merpati bebel2 la.. bukan marah saja nak bagi mereka awake. Kalau sendiri datang awal tapi kawan2 sebilik kita x peduli, tetap kita sama macam mereka yang datang lewat. Bebel punya bebel, merpati tak tahu pun memang ada yang betul2 tak turun qiam hinggalah waktu selepas tutup program itu, bersalaman dengan adik2, ada yang menangis salam merpati, dia kata.. "Kak, maaf sangat2 saya yang tak turun pagi tadi.. kak maaf..". Ya Allah, terharu merpati. Nak nangis, control je. Dalam hati, dia berani mengakui kesilapan depan kawan yang lain. :') Alhamdulillah, moga Allah terus buka hati dia untuk mudah menerima ilmu.

Jadi, begitula. Almost 2 minggu lebih merpati di Malaysia macam2 juga dapat dipelajari. Sebenarnya banyak juga nak share untuk program itu. Tapi, for now, let it be just it. Ya Allah, permudahkanlah urusan adik2 asrama TIGS ini, sama ada dalam exam atau dalam kehidupan. Terima kasih pada faci, till we meet again.


xoxo, merpati...... go fly...... okay, now back to my reading




Tuesday, June 11, 2013

.. Berhabuk ..!

Assalammualaikum..

uhuk2... berhabuk benar. Bayangkan dah berapa lama x menulis apa2. Hakikatnya nak post sesuatu selepas final exam, tapi akhirnya, bukak blog kemudian tutup balik camtu je. Haish, maaf la ye.. merpati asyik merayau-rayau terbang sana sini.. Menikmati keindahan bumi Allah ^^v sambil2 tenangkan fikiran mungkin?

Anyway, since there is a lot of things in my mind that i want to share here, i kinda have to choose one or two from all of them. That's because i have an exam tomorrow. haha quite poyo because i haven't study at all. Its sociologi subject. O ya forgot to tell you that i'm taking summer class. Also forgot to tell you that now i'm taking sociologi as my minor. Can't help it because i took one class last fal, and it was so awesome. Pretty cool to view how the society would effect individual. So, now i have more reason to debate with my bestie. Psyco vs socio. Cool right? ^^v

O ya, what is muh much much important thing is that, i coming back. Just couple more days. Just imagine, 1 week left to leave here for Malaysia, i already had a dream eating dinner with my dad and go shopping with my mom. LOL :D

That was not just that, i think i should share this with you guys. One of my previous post before this did mentioned about my favorite movie all the time, right? Now, i want to add one more. Heads up for those who love Japaness movie particularly. Gokusen Season 3. Best of all! Why? It is a story about a female teacher from yakuza background and trying to educate this one class, that is super duper rebellious. It was fun even though you might find one or two scene that are a bit lame, i could say. hehe Anyway, highly recommended. The feeling of able to change people's view on life, study, success and all those things really felt by me till the bottom of my heart. I hope for the same thing to happen when i hope all those people to come back to the right path, none other than the only One true Creator, Allah.

Okay, that was it i guess. I will share more later.
p/s : just to take my mind off for a while  http://www.youtube.com/watch?v=3R-XuBgDkiQ

Monday, April 8, 2013

Dariku untukMu


Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh


Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku


Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku


Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu


Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku


Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku


Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku


Sahabatku.
Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/11/lirik-lagu-sahabat-najwa-latif.html#ixzz2PvFHr3Bj



p/s : Istimewa buat sahabat baikku dan Penjaga hati ini..

Tuesday, March 19, 2013

.... Best Favorite Film ....

its kinda funny when the old memories flashed back into my minds. I remembered the moment when i used to love the "biodata" books. I will pass around the class, and all of them will wrote something about themselves in it. The best part, their last wishes for me.. "semoga happy selalu", "moga terus berjaya", "friends forever", "kawin jangan lupa jemput" pun ada.. funny isn't it.

well, that was not really the topic that i want to talk about in this entry.. but it is something related to that. one of the thing that i will write in my friends biodata book is about my favorite movie :D

yes, favorite movies.. definitely a lot.. i can't really list all of them. But one movie that i strongly encourage people to watch it is Hum Saath Saath Hai... okay, except for those who really don't get along with Hindi movies, i'm sorry perhaps you might not like it.. but hey, there's always a first time for everything.. and i believe this is film could be a great start.

why? hmm soooo many reasons. This is the only fim (if i'm not mistaken) that my dad will give full permission for the whole family to watch it together. This is truly because of this is a family movies that points out a lot of moral values about family relationships and relationships with God. Yup, even though they may have different believes but the concept they are trying to give is the same - have faith in God and never go astray even just for a moment.

i thats all for now. having quite a rest now since it is spring break. but right after this, get ready to speed up 2 times than usual. hope i may survive. by the way, this is just a humble opinion from me. some people might have different thoughts. whatever it is, i will never bored to see this fil even for a hundredth times ^^v


may merpati always strong..

Friday, March 1, 2013

... pilihan yang benar atau pilihan yang sepatutnya ..

Assalammualaikum...

Salam Jumaat yang indah... walaupun minggu ini seperti minggu2 yang sebelum ini, tidaklah sepi dari selih ganti antara indah dan suram.. sebab apa? insyaallah itu tanda Allah sayang dan masih ada rahmat dari ini untuk menegur diri ini dari terus hanyut dalam kelalaian dunia.

Hari-hari kita berhadapan dengan pilihankan.. dan minggu ini, merpati leh katakan perlbagai pilihan besar dan rumit terpaksa merpati lalui. Ya Allah.. even up until now, still have a few things that have not decided and settled yet..

Haa ada keputusan yang sangat memeritkan hati.. Astagfirullah..sesungguhnya hati ini tiada niat untuk melukakan sesiapa tapi peristiwa itu masih berbekas and honestly, now is not really a good time to face any one of them. InsyaAllah, macam kata Ammar, i need to cool down first, only then everything will be wipe out from memory.. urm not everything but at least half of it. InsyaAllah.. moga Allah bimbing hati ini dari membuat keputusan yang terluar dari lingkaran redhaNya..

By the way, talking about that bestie of mine, i .. i .. kinda lost the shawl that he gave to me.. *okay hantuk kepala ke dinding laju2 sekarang.. malu betul dengan diri sendiri kenapa boleh cuai macam tu.. T.T dah 3 hari mencari seluruh campus, tapi tak jumpa.. Ya Rabb semoga berjumpalah.. T.T

Dalam pada tu, pilihan nak balik Malaysia lagi. Tiket tak settle2 lagi. Merpati tahu keputusan yang satu tu mak mesti x suka sebab awal2 dah pesan, ini negara orang, jangan berani2 nak seorang2. Tapi.. pilihan yang lagi satu buat aku rasa tak selesa. Sekarang, hanya mampu berdoa agar Allah permudahkan dan tunjuk jalan keluar yang terbaik.

Macam mengadu domba atas nasib sendiri pula. Actually, just want to express it even though no one is going to say anything back to me. Its fine because i usually have sort of a psychology mind. So, only another better psychology's mind can defeat this mind. hahah maksudnya, kalau nasihat yang biasa selalunya merpati dapat agak dari awal dan dalam situasi tu merpati lebih memilih untuk beruzlah saja kecuali nasihat yang luar biasa mampu betul2 beri kesan pada merpati, barulah benar mendengar dengan hati. Entah.. pelik.. dah macam itu kot

okay panjang sikit kali ini sebab lama dah tak menulis. Projek masih tak siap dan malam ini kena hantar. bagus betul kan? T.T

p/s : hmm and i just realized something...... Happy Birthday... Selamat Hari Lahir buat mereka yang menyambut hari lahirnya pada 1 Mac ini. Semoga sentiasa dalam redha Allah walau di mana berada.

Sunday, February 10, 2013

.... its official now ....

thank you... thank you so much because now you really proved something to me..

astagfirullah... dalam menjalani hidup ini memang benar, kita sering lupa dengan hakiat bahawa Allah telah mengaturkan semuanya untuk kita. kita selalu harapkan sesuatu untuk kita tapi lupa untuk meminta atau bertanya, Allah restu ker?

aku tetap memarahi diri aku sendiri, semua dugaan ini berlaku atas kealpaan aku.. ye.. satu persatu hari ini. malam semalam aku sangkakan, "everything's gonna be okay after this".. sorry and thanks at the same time to Daus and Syazwan. i don't really mad at them, its just they happened to do a wrong thing at the wrong place and time. and ice-cream time accompanied by them at least made my mind back to the study, to the real world.

but, yeah thanks... thanks to them who really opened my eyes, because now its official... kerana perbezaan fikrah ini, sememangnya membuatkan kita berbeza dari banyak aspek juga kan, yang membuatkan kita tak boleh duduk bersama, berprogram bersama.... thanks... thanks.. thanks...

so, to ease your burden, just continue with your program, i will do my own.. continue with your own usrah, i'll do my own usrah... kerana aku sememangnya nak kepada Allah, kepada redha Allah.. cukup air mata kelemahan ini... itu bukan aku.

yes, i will prove it to you because i'm not afraid. Allah will be with me insyaallah... i will pray and hope that one day, semuanya akan berakhir di sini kerana di Malaysia nanti, itulah realiti sebenar.

 p/s : semoga aku tidak melakukan sesuatu yang diluar batasan.. astagfirullah ya Allah http://www.youtube.com/watch?v=1rxpdtL5l38

Saturday, February 9, 2013

Sangat sakit

Mungkin kalau aku... Hmm astagfirullah .. Dari tadi fikir macam2.. Perasaan bercampur baur.. Penat dan lemah yang membuatkab aku hanya mampu melihat ke atas dan bertanya pada diri sendiri, "ujian atau hukuman kah ini ya allah".. Sangat hilang seketika. Tak tahu kenapa kali ni rasa sengan untuk berkongsi keperitan ni dengan bestie. Aku xnak apa2 tapi cukuplah dakapan yang boleh beri kekuatan semula. Ku cuba bertahan untuk semester ni, tapi gugurnya ia tak dapat ditahan.

Cepat la masa, cepatlah sampai malaysia

Thursday, January 24, 2013

... Bila nikmat ditaarik ...

Assalammualaikum..

Allahummasalli 'ala wasallam.. ^^ hari keputeraan baginda Rasulullah SAW. Sekian lama baginda pergi,
bagaimanalah nanti jika dipertemukan dengan baginda kelak, cukupkah pengobananku untuk baginda, Allah dan alam seluruhnya? Ya Rabbi sesungguhnya aku hamba yang hina

Penat tak penat hari ini bila keluar 9 lebih pagi dan balik pukul 9 lebih malam. Macam dah bekerja gayanya. Tapi sangat menarik hari ini sebab ke sana sini, tangan akhirnya terkehel sikit. p/s : ni pun menaip dengan datu jari je. Haish dugaan kan..

okay la, a quick wrap up, just busy with a new project right now (moga berjaya lah..) dan study study.. x sabar nak tunggu bulan 6.. heee

Thursday, January 10, 2013

..... New Year Idea ....

Assalammualaikum...

hmm.. feel so tired right now. Just finish 4 days rehlah. As the host of the program, my house are full with my friends out of iowa. Today is friday, and it just a few days left before my first class during this spring. my frist spring semester ^^v ( and i didn't buy any books yet.. pinch me right now..!)

o ya.. i guess it is still not too late to say Happy New Year.. Alhamdulillah, with His blessing we can still have another year to live our life the way He told us and work very hard to achieve His bless.

Talking about new year.. there was a crazy idea that suddenly popped out during my last conversation with my bestie. Crazy but fun and possible. Who knows.. "kun fa yakun", right? Well, here's the thing. I never really give a deep thought to further my study after i'm graduating here at iowa, until..............., i spontaneously said to my bestie that it would be a great fun if one day we both can study abroad together. *snap... hey, that wasn't really a bad idea. why not? suddenly i felt so excited and really want to pursue my master right after i'm graduating. My bestie seems excited by still undecided because it is far ahead. but i believe we should start to aim from now. it is a good motivation though.

crazy idea huh? well yeah.. not really that crazy but mind-blowing... i'm so thrilled. really hope it will come true one day.. so right after graduating and my bestie will also graduate almost about the same time, it would be the best time for us to continue with our master. just both of us? yup, totally we will survive..insyaallah.

my bestie seems hesitate and unsure but we already discuss about a few places to do our master... hahhaah i definitely going to stick with my favorite place which is definitely not USA.. ^^v

p/s : my english is kinda weird.. hahhah haven't do any writing quite sometime... ya allah.. this is scary.. class is going to start soon.. okay, start to focus now merpati.. maybe because of this flue and fever, i can't really write very well..maybe.. *excuses.. >.<


may merpati ready for the new semester.. Spring 2013