Search This Blog



Tuesday, July 30, 2013

... Alhamdulillah! Nikmat kasih sayang Allah....

Asslammualaikum.. wah kepenatan yang x dapat digambar dengan kata2. Tapi, tiada apa yang mampu mengatasi keseronokkan dalam kepenatan itu kerana semuanya hilang dalam larutan angin kasih sayang berukhwah keranaNya.

Sepanjang beberapa minggu yang lalu, Batu Pahat ---> Kuala Lumpur ---> Batu Pahat.. bergitulah pergerakkanku. Turun naik KL untuk program lepas satu satu yang lain pula. Sangat seronok walaupun bonda tercinta dah mula mengeluarkan letupan2 gunung berapi yang manja2 tapi kian mengganas... hahah *opss peace mom ^^v

Nampaknya betulkan Islam ada mengatakan innamal a'mmallu binniat ...  Setiap amalan itu bermula dengan niat. Sememangya sebelum aku balik dari US aku sudah berhasrat untuk menggunakan semaksima mungkin masa aku di Malaysia untuk berkhidmat pada mana2 program. Jadi, Alhamdulillah.. memang betul2 terisi dengan dengan program yang dijangka dan tidak dijangka. Dan insyaAllah Khamis ini pun masih ada satu lagi progam insyaAllah di sekolah rendah aku pula. How cute is that :DD

Dan sepanjang aku mengurus dan menyertai program, pelbagai wajah2, ilmu dan pengalaman baru aku discover. Well, most people will said the same thing right? Tapi bagi aku tak semua betul2 mampu memerhati betapa sahabat2 kita cuba untuk membantu kita yang mungkin sebelum ni kita pandang enteng atau anggap benda itu benda kecil. Hakikatnya, ucapan terima kasih walaupun tampak kecil, jika kita ikhlas ucapkan pada mereka, aku yakin mereka lebih dihargai dan tanpa kita sedar mata mereka pasti berkaca kerana terasa indah dan utuh ukhwah itu.

Dahulu aku kurang nak percaya dan nampak semua benda ini. Sebab aku bukan jenis yang mudah untuk open up dengan orang2 baru aku kenali. Aku ingin mereka kenali the happy and happening merpati not the problematic and sad merpati. Biarlah segala duka dan kepayahan itu aku selesaikan sendiri sebab mungkin tak semua faham apa yang aku rasa.

Tak mengapa.. Itu semestinya bukan kesalahan mereka. Aku sendiri yang bergini kerana itu aku lebih bergantung kepada my 2 best friends more than others. Alhamdulillah, semalam dah pun berbuka puasa dengan Ammar dan jalan2 kawasan Gombak lagi. InsyaAllah, nanti akan berbuka sama dengan Yana pulak. Hari tu sempat jalan2 je. Biasalah dia pun kurang sihat kan..

Okay, Selamat Hari Raya in advance for all. *just in case my next post would be after raya ^^v

Wednesday, July 3, 2013

... Akhirnya.. barakaAllahufik ....

:'))))))))))) *tears of joy

Semalam dapat panggilan dari my bestie. Tapi, ketiduran waktu itu, jadi beberapa minit kemudian merpati call balik. And guess what? Ammar NAK NIKAH.. Allahurabbi, macam nak melompat terus ke bumbung bila baca teks tu. Alhamdulillah.. finally, sahabat baikku bakal menikah selepas raya tahun ini.

I am soooooo super excited till my mom said like i am the one who is getting married. Well, mom.. when it comes to my turn, it would be more than that.. maybe.. hahah i don't know. Let's just hope for the best.

But anyway, i am so glad he is finally decided to get married this year. At least i will be here even though he said that the ceremony will be on 23rd July.. Not fair..!! My flight will be on 20 July.. :(( but, i really hope that some miracle will happen. Please Ya Allah, give me the best solution. I really wanna be there when he says all the "words".

Urm.. but to be honest.. it kinda made me feel a bit sad at the same time. I don't know. Feels like small tears came out from my eyes without i even noticed it. Ammar has always been there especially when i need someone to burst out all my anger, or need a shoulder when i feel like the world crushing my heart into pieces. He is my psycho, my doctor, my chef and my best bro. Some people might not get it, but i really appreciate him a lot and i guess i am not a kind of people that easily take advice from people except him. Well i guess, things will be different now. I am not saying that i always contact him and rely on him for almost every single thing in my life, i already realized that he will be off one day the moment he got engaged.

hmmm... yup, it is such a wonderful feeling to see your best friend is getting married. I really hope he will be an awesome husband and i pray for all the happiness for him and his future wife, Aliyya (hope i spelled her name correctly :DD).

ok..ok... enough with the touching and emo2 words.. Life must go on. So merpati, be strong especially when in your journey at ISU. Fly..fly.. ^^v peace

** still have 4 more quizzes to go.. T.T

Monday, July 1, 2013

.... Malaysia, Uniten & Sireh Pulang ke Ganggang ....

Assalammualaikummmm..

Waa.. sangat kepenatan sejak dari hari pertama jejakkan kaki di Malaysia.. Alhamdulillah, dah selamat sampai di Batu Pahat yang terchenta.. heheh

Tapi balik-balik saja dah kena buka buku.. Ambil online exam macam inilah. Pada waktu merpati menulis entri ini pun depan dah pun terbuka buku. Nak habis baca bila pun merpati x tahu. T.T

Anyway, bukan nak cerita benda2 yang sedih sebab banyak gilaaaaaaa benda best yang nak share. Alhamdulillah atas limpah nikmatNya, merpati sangat gembira sekarang even though ada 3 more online exam papers to go. Oh ya, plus quizzes.. *dush2.. Ada 3 perkara yang paling best.. no no.. suuper best and awesome.

Pertama, sampai saja Malaysia, dah kena pergi Uniten Pusaka Terchenta *again.. ignore word chenta haha
Kebetulan dapat pergi program PPI berkaitan Seminar Paradigma Halal. Alhamdulillah.. lama sudah x pergi program face-to-face macam ini. Dapat juga ilmu bermanfaat dan dapat juga buat surprice untuk adinda sayang, Shafika Huda. haha Dating habis dengan dia dan kawan2 sampai ke uptown dan Shah Alam. Thanks girls ^^v. Menarik juga sebab dapat jumpa adik2 csg dan adik2 usrah. Nasib baik mereka ingat lagi akak mereka yang senget ini. Terharu sikit di situ. :'))

Kedua, Program Sireh Pulang Ke Ganggang yang akhirnya berubah menjadi Program Titian Kasih aka Sayang di Sayang Vol.3.0.. hahha 3.0 tau. Yang inilah sangat2 menguji ketahanan fizikal, mental dan rohani. Program yang pertama kali dianjurkan alumni batch merpati untuk pelaja2 tigs. Bak kata orang, kembali ke sekolah untuk curah bakti semula dan kongsi pengalaman. Macam itulah. Ingat dapat pelajar form 4 atau form 5, sekali cikgu bagi terus semua pelajar asrama dari form 1 sampai form 6 yang menjadikan jumlah keseluruhannya 220 orang. Menarik kan! Tapi alhamdulillah walaupun kami lasy2 minutes makin kekurangan fasi sebab ramai batch kami yang uitm sedang menjalani exam dan ada aktiviti family, i still consider the program went very well. Tapi..tapi... merpati rasa program tu macam program merpati je.. hahah Mana x nya, kalau lari masa sikit terus merpati ubah yang mana boleh ubah, swap aktiviti ini dengan aktiviti lain.. well, what to expect when merpati meet with microphone. hahah nasib baik smeua fasi pun jenis yang cool dan fleksible sebab mereka leh adapt dengan perubahan cepat betul. Sememangnya Allah itu Perancang yang Agung. Fasi2 terpilih nampak macam dah pro gila dengan program. Program yang hanya menggunakan satu Rule iaitu There is NO Rule tetap berjaya disiplinkan adik2. Padahal, ni merpati saja je buat experiment, nak lihat berjaya atau tidak own self-motivation in making people following the rules. Nampak adik2 betul2 bertanya, mintak pandangan, banyak la.. Dan, yang paling merpati tidak boleh lupa ialah waktu qiam. Saja je merpati buat suara serius sikit, provoke ada yang tak turun qiam sebab malam sebelum qiam saja merpati kata tidak wajib bagi mereka yang tidak boleh solat, tapi kalau ada fasi yang tidak boleh solat turun, so? Jadi, semua sepakat ramai2 turun. Jadi, lepas solat sunat dan sebagainya, sementara menunggu subuh, merpati bebel2 la.. bukan marah saja nak bagi mereka awake. Kalau sendiri datang awal tapi kawan2 sebilik kita x peduli, tetap kita sama macam mereka yang datang lewat. Bebel punya bebel, merpati tak tahu pun memang ada yang betul2 tak turun qiam hinggalah waktu selepas tutup program itu, bersalaman dengan adik2, ada yang menangis salam merpati, dia kata.. "Kak, maaf sangat2 saya yang tak turun pagi tadi.. kak maaf..". Ya Allah, terharu merpati. Nak nangis, control je. Dalam hati, dia berani mengakui kesilapan depan kawan yang lain. :') Alhamdulillah, moga Allah terus buka hati dia untuk mudah menerima ilmu.

Jadi, begitula. Almost 2 minggu lebih merpati di Malaysia macam2 juga dapat dipelajari. Sebenarnya banyak juga nak share untuk program itu. Tapi, for now, let it be just it. Ya Allah, permudahkanlah urusan adik2 asrama TIGS ini, sama ada dalam exam atau dalam kehidupan. Terima kasih pada faci, till we meet again.


xoxo, merpati...... go fly...... okay, now back to my reading