Search This Blog



Saturday, August 24, 2013

.... Retak Hati ....

Alhamdulillah.. i'm al ready at Ames, Iowa.

Fuh, the journey was...... was.... T.T because it is so painful when your have to see your own friend (even though not that close) do something against syariah, and all you can to is just watch without even dare to say anything? I really hate myself at that time. Why merpati? You said you want to change the world, the corrupted system, be the one that fight for our deen, yet that simple mungkar  you cannot do anything?

Ya Allah, please forgive me, our humble servant..  :''(
May you blessed and hidayah will always be with them, so that one day they will realize that all they did was not because of love, but it is the tricks and games from our lifetime forever enemy, syaithan.
They both from a well know school for its religion based system. I pray that all the 'ilmu the perceived throughout their high school years will not only be a plain knowledge that they keep in mind but not in their hearts solemnly.

Last but not least, yes my first childhood best friend already moved from single ---> double. He's married and i'm happy for him. Even though i was a little bit sad cause i could not make it to his wedding ceremony, i accepted it and redha  for what Allah has planned for me. Once again, thanks ammar for always been there for me. You are such a wonderful friend and i absolutely believe and you can also be a good husband and soon a good father. *wow hahahah ^^v can't wait to see his child lolz..

Anyway, since i cannot be too close with ammar anymore, *he's someone husband, right... so, i was thinking of finding my own husband. How's that sound? hahahahh iaks.. come one people. Its just a joke.. NO time for this thing yet. I want to finish my degree here, in USA and who know, i might further my study somewhere else after this. Australia, Switzerland? hahah Amin




p/s : thanks to haziqah for the pic.. lepaskan ngidam merpati katanya.. lolz.. 



Monday, August 19, 2013

Jalan2 raya & :( Back to USA

Assalammualaikum..

Time flies so fast.. real fast till i didn't realize that it is already the time for me to go home. Hmm..

so.. yeah of course i cannot sleep tonight because tomorrow is the day..

beberapa hari lepas merpati bersyukur kerana "ngidam" nan pergi air terjun terlaksana.. tambah2 dengan teman2 yang bukan teman biasa tetapi teman yang merpati tahu mereka akan sentiasa bersama merpati walau senang susah.. kan ku tunggu dikau di pintu syurga.. jazakillah yana, haziqah, nurulain, rai dan tidak ketinggalan fauzi & the gang yang sudi jadi pemandu arah.

Walaupun pada hakikatnya, merpati rasa sangat... hmm sangat... "lost" because i just lost my precious first-birthday gift-handphone from my parents. Obviously, yang dalamnya terdapat macam2 mesej dan gambar. Sedih tapi merpati cuba redha meskipun jauh di lubuk hati sentiasa berdoa moga satu hari tiba2 akan muncullah handphone tu semula.. kun fayakun, right?

Dan sekarang, bertambah celaru la juga bila hilang kotak pensil. Hmmm apa la nak jadi dengan kamu ini merpati. How could you be so careless...! Rasa kecewa dalam diri sangat menebal. Moga ada hikmah di penghujung dugaan ini... amin...

But, now i have to be posotive. Sem x start lagi mana boleh stress2.

May merpati fly higher then ever.. amin



 Raya --> Air Terjun --> Raya --> Shopping --> Home

Thursday, August 1, 2013

... Program Lagi :DD ...

Alhamdulillah... jemputan program ke sekolah rendah yang terchenta pula ^^v

Setelah hampir 8 9 tahun meninggalkan Sekolah Kebangsaaan Bandar Batu Pahat. Ya Allah lepas rindu sekejap di kawasan sekolah. Ingat semula "port-port" bermain, tempa-tempat berehat, main chop tiang, lari-lari, gadunh2 dengan geng dan lepak2 dengan kawan2.

Tempat jatuhkan lagi dikenang, inikan pula tempat bermain

Dah akhir2 pun tiba2 jadi tetamu jemputan pula untuk program tahun 6. inilah dia kalau ayah masih terus menjadi YDP PIBG walaupun anak semua dah habis sekolah kat situ. *krik krik

Hal last minute memang bukan mudah untuk kumpul kawan2 untuk jadi fasi. Tapi Alhamdulillah perancangan Allah itu sememangnya yang terbaik. Merpati ditermukan dengan kawan2 yang sememangnya berbakat. Just simple brief, then everything went well even though it is not as perfect as expected.

Cabarannya pasti sangat berbeza. Tahun 6, ada yang hyper, ada yang pasif. Apabila pecah dalam group kecil, merpati bersama dengan group pelajar yang mendapat 5 A dalam percubaan upsr yang lalu. Bersama mereka pasti tiada masalah kerana Alhamdulillah mereka kelihatan memang sudah bersedia, jadi merpati lebih ingin mengetahui peribadi dan motivasi rohani mereka. Rupanya ada salah seorang dari mereka yang hanya tinggal bersama ibu sahaja. Merpati sendiri rasa kagum dengan dia. Bagaimana dia boleh kuat mengharungi semuanya.

Dan yang paling menyentuh hati, ada seorang pelajar lelaki yang seawal program juga sudah menangkap perhatian merpati. Dan apabila cikgu meminta dia bangun dan memberitahu bahawa dia tiada siapa2 lagi di dunia ini, hati merpati bagai nak luluh. Ternyata tenang riak wajah pelajar itu tidaklah menggambarkan gambaran sebenar gelodak yang berada dalam jendela kehidupannya.

Jadi, sebeum pulang merpati dan kawan2 kumpukan sedikit hadiah dan doa untuknya agar hari ini menjadi ingatan dan semangat untuk dia sepanjang hayat InsyaAllah. Terdetik juga di hati merpati untuk menjadikan dia sebagai adik angkat merpati. hmmm haruskah?


Semoga Berjaya ya adik2 Tahun 6 SKB... ^^v